Συλλογή αποξηραμένων φυτών

Η συλλογή αποξηραμένων φυτών είναι ένα χόμπι που σας φέρνει πιο κοντά στη φύση και εμπλουτίζει τις γνώσεις σας, καθώς η συλλογή κάθε δείγματος συνοδεύεται από πληροφορίες για το επιστημονικό όνομα του είδους, τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους.

Συλλογή αποξηραμένων φυτών

Περιγραφή

Η συλλογή αποξηραμένων φυτών γίνεται με τη δημιουργία φυτολογίου, όπου προσπαθείτε να συλλέξετε φυτά από αρκετές οικογένειες αλλά και περισσότερους από έναν αντιπροσώπους από κάθε οικογένεια. Το φυτολόγιο σας θα μπορείτε να το εμπλουτίζετε συνέχεια ώστε να έχετε ένα προσωπικό αρχείο αναφοράς για την αναγνώριση των φυτών. 

Ο εμπλουτισμός αυτός θα είναι μία πρόκληση αφού όταν θα έχετε εξελίξει το φυτολόγιο σας με τα πιο συνηθισμένα και ευρέως διαδεδομένα φυτά, θα αρχίσετε να αναζητείτε πιο σπάνια και ιδιαίτερα φυτά. Θα μπορείτε να προσθέτετε επίσης καρπούς αλλά και λαχανικά φυσικά με την ανάλογη επεξεργασία «αποξήρανσης».

Θα είστε πλέον ένας ερασιτέχνης φυσιοδίφης!

Άλλα οφέλη

Δημιουργώντας ένα φυτολόγιο , έρχεστε σε επαφή με τη φύση αλλά και πιο συγκεκριμένα σας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσετε τα φυτά της περιοχής σας.  Επίσης γνωρίζοντας  τα φυτά αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικά είναι για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. 

Η επαφή με τη φύση φέρνει τον  άνθρωπο σε επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό , το σώμα του, τις σκέψεις του και τα συναισθήματα του. Προσφέρει μία αίσθηση ελευθερίας και άμεσης ευεξίας.

Γενικότερα βοηθάει να ξεφύγετε από τις πιέσεις και τα άγχη της καθημερινότητας.

Με τη συλλογή φυτών, εκτός από τις γνώσεις που θα αποκτήσετε για τα φυτά και την ευεξία που θα νιώσετε, θα αναπτύξετε την οργανοτικότητα αλλά και την ακρίβεια σας , αφού η αποξήρανση είναι μια λεπτή τεχνική  η οποία είναι σημαντική για τον σωστό προσδιορισμό του δείγματος που έχετε συλλέξει.

Χρήσιμες συμβουλές

 Θα πρέπει να είστε προσεκτικός με τα φυτά καθώς μπορεί να είστε αλλεργικός σε κάποιο και να μη το γνωρίζετε, όπως επίσης και αν το γνωρίζετε να έχετε πάρει τις ανάλογες προφυλάξεις πχ γάντια, μάσκα, κλπ.

Σε ποιους απευθύνεται

Όλοι μπορείτε να γίνεται ερασιτέχνες φυσιοδίφες, αρκεί να έχετε τη διάθεση, άλλωστε δεν χρειάζεται πολύ από το χρόνο σας. 

Τι πρέπει να θυμάστε

Η συλλογή των δειγμάτων δεν θα πρέπει να έχει επιπτώσεις στο  περιβάλλον. 

Ο συλλέκτης πρέπει να συλλέγει τα δείγματα με φειδώ διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου σπάνια φυτά έχουν εξαφανισθεί ή υποστεί δραματική μείωση του πληθυσμού τους λόγω της αλόγιστης συλλογής τους.

Που και πως

Μπορείτε να ξεκινήσετε με τα φυτά που έχετε στο μπαλκόνι σας, στη γειτονιά σας ή σε κάποιο πάρκο ή άλσος της περιοχής σας και αργότερα διευρύνετε τις εξορμήσεις σας προς αναζήτηση νέων δειγμάτων.

Για τη συλλογή των φυτικών δειγμάτων θα πρέπει να έχετε κάποιο ενδεικτικό εξοπλισμό, όπως μια τσάντα και αρκετές μικρές πλαστικές σακούλες για την τοποθέτηση των δειγμάτων. Ένα αιχμηρό εργαλείο για την εκσκαφή των υπόγειων τμημάτων του φυτού. Ένα σημειωματάριο αλλά και μια φωτογραφική μηχανή.

Στη συνέχεια για την αποξήρανση θα χρειαστείτε εφημερίδες, υγρή κόλλα, χαρτόνια και ζελατίνες για την τοποθέτηση των φυτών.

Για την καλύτερη καταγραφή τους αλλά και προσδιορισμό τους θα μάθετε να χρησιμοποιείτε και τις κλείδες προσδιορισμού των φυτών που υπάρχουν ώστε η καταγραφή σας να είναι ακριβείς.

Ενδεικτικό κόστος

Ο βασικός εξοπλισμός που προαναφέρεται δεν είναι ακριβός και το κόστος θα εξαρτηθεί από εσάς και ποσο θα θελήσετε να εμπλουτίσετε το φυτολόγιο σας. 

Όσο πιο σπάνια τα φυτά τόσο πιο δυσεύρετα οπότε θα είναι και ανάλογες οι ενέργειες που θα κάνετε για να τα αποκτήσετε.

Συλλογή Νομισμάτων

Συλλογή Νομισμάτων

Συλλογή νομισμάτων δεν είναι μόνο ένα χόμπι ... είναι μια επένδυση. Κάθε νόμισμα που μπορεί να προσθέσετε στη συλλογή σας θα αποκτήσει αξία κατά τη διάρκεια των ετών.

Συλλογή πετρωμάτων

Συλλογή πετρωμάτων

Η Γη είναι φτιαγμένη από πέτρα, από τα ψηλότερα βουνά μέχρι τον βαθύτερο ωκεανό. Χιλιάδες πετρώματα και ορυκτά διαφόρων τύπων έχουν βρεθεί στη Γη. Όμως το ζητούμενο δεν είναι να τα αποκτήσετε και να κάνετε μία συλλογή αλλά μέσα από αυτά θα πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι πισω στο χρόνο και μάλιστα πολλών εκατομμυρίων ετών. Θα σας συναρπάσει!

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.