Παραπέντε

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente) αποτελεί την νεώτερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Είναι η απογείωση και η πτήση με την χρήση ενός ειδικού αλεξίπτωτου από μια πλαγιά σε ύψος, με την εκμετάλλευση των ανοδικών ρευμάτων του άνεμου.

Παραπέντε

Περιγραφή

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς αποτελεί την νεώτερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Είναι η ανεμοπορία τσέπης. Χρειάζεται ένα σακίδιο μικρού βάρους, μια πλαγιά βουνού με μικρή κλίση εδάφους για την απογείωσή μας και λίγες ημέρες εκπαίδευσης για να βρεθούμε στον αέρα, εκπληρώνοντας το όνειρο του Ίκαρου.

Ο δρόμος για την πλήρη κατάκτηση του αθλήματος είναι μακρύς και προσφέρει ικανοποίηση σε όλα τα στάδια του.
Με απλά λόγια το αλεξίπτωτο πλάγιας αποτελούμενο από ένα κάθισμα και την πτέρυγα επιτρέπει στον πιλότο να απογειωθεί από μια πλάγια και να πετάξει.

Η χρήση των ρευμάτων του αέρα που κινούνται οριζόντια και κάθετα επιτρέπει την παραμονή στον αέρα και την πτήση σε μεγαλύτερο ύψος αυτού της απογείωσης.
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς έχει μια αεροδυναμική πτέρυγα η οποία επιτρέπει την ανεμοπορία και δεν έχει σχέση με την ελεύθερη πτώση [parachuting] το οποίο συγκρατεί την πτώση.

Με το αλεξίπτωτο πλαγιάς πετάμε, δεν πέφτουμε. Οι κυνηγοί της αδρεναλίνης θα απογοητευτούν. Δεν υπάρχει παρά σε προχωρημένες πτήσεις και όταν το επιθυμεί ο ίδιος ο πιλότος.

Οφέλη για την υγεία

  • Βοηθάει να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας.
  • Είναι  ένας πολύ καλός τρόπος για να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι είστε ισχυρότερος από ό, τι νομίζετε ότι είστε.
  • Είναι μια πρόκληση που αν την πετύχετε αποκτάτε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.
  • Αλλάζει τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα και σας κάνει να πιστεύετε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.
  • Προσφέρει φυσική και ψυχική ανάταση: Η αδρεναλίνη είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης, είναι απαραίτητο για τη γενική υγεία. Αισθάνεστε ενθουσιασμένοι και ενεργητικοί, καθώς το σώμα σας αντιδρά στην αδρεναλίνη.

Άλλα οφέλη

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η δραστηριότητα αυτή έχει πραγματικά πολλά οφέλη για το σώμα. Εκτός από την αδρεναλίνη η δραστηριότητα αυτή  σας βοηθά να απαλλαγείτε από το στρες, να ξεχάσσετε τις ανησυχίες σας, και απλά να απολαύσετε τη ζωή!

Χρήσιμες συμβουλές

Πρέπει να έχετε  κατάλληλη ενδυμασία για τις καιρικές συνθήκες της εποχής, μποτάκια ορειβασίας και ελαφρά γάντια. Το πτητικό εξοπλισμό τον παρέχει η σχολή εκπαίδευσης. Ο σάκος που περιέχει το κράνος, την ζώνη και το αλεξίπτωτο πλαγιάς, είναι βάρους 10-15 κιλών.


Η ασχολία με το άθλημα αυτό απαιτεί να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωή στο βουνό. Για κάποιους είναι φυσικό και για άλλους όχι.

Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας μην διστάσετε να το συζητήσετε με τον εκπαιδευτή σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιος κάτι πέρα από μια κανονική φυσική κατάσταση.

Μία προληπτική ιατρική εξέταση είναι χρήσιμη και απαραίτητη στους ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Σε ποιους απευθύνεται

Είναι ένα άθλημα για όλες τις εποχές του χρόνου, για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Θεωρείται βέβαια σε προχωρημένο στάδιο, άθλημα για ενηλίκους αν και σήμερα οι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους αλεξίπτωτα για έφηβους και παιδιά.

Ίσως είναι σωστότερο να πούμε ότι είναι ένα άθλημα για συνετούς και σκεπτόμενους ανθρώπους.

Τι πρέπει να θυμάστε

Καλός αεραθλητής είναι αυτός που προβλέπει την κατάσταση που θα βρεθεί σε λίγο και έχει λάβει τα μέτρα του.

Συνοπτικά: 1.Γνώστης της θεωρίας 2.Πετάει πολύ και 3.Προνοεί.

Οι υποψήφιοι πιλότοι θα πρέπει να διαλέξουν εάν θα ασχοληθούν με το αεράθλημα αυτό με σκοπό την αναψυχή τους ή την αγωνιστική τους πρόοδο.

Το άθλημα απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, άριστη τεχνική, ψυχική και πνευματική διαύγεια, παρατηρητικότητα, αλλά και γνώσεις μετεωρολογίας και αεροδυναμικής, που παρέχονται από ειδικούς εκπαιδευτές.

Που και πως

Είναι σημαντικό να βρείτε μία σχολή με πτυχιούχο εκπαιδευτή και τα πράγματα θα γίνουν απλά. Γίνετε μέλη μίας λέσχης αεραθλητισμού η μιας εγκεκριμένης σχολής και ξεκινήστε σωστά, δίπλα σε έναν έμπειρο εκπαιδευτή.

Ποτέ μην εμπιστευτείτε κάποιον που δεν έχει την εμπειρία της εκπαίδευσης έστω και εάν πετά άριστα και ασφαλώς. Επίσης, ποτέ μην προσπαθήσετε να μάθετε μόνοι σας.
Η πρώτη σας επαφή με το άθλημα, μπορεί να γίνει με πτήση διπλού αλεξίπτωτου από έμπειρο πιλότο, ο οποίος καλύτερα να είναι ο εκπαιδευτής σας. Η εμπειρία που αποκτά κάποιος με αυτό το τρόπο, τον βοήθα αργότερα στην δική του πρώτη πτήση.

Ενδεικτικό κόστος

Η βασική εκπαίδευση με εξοπλισμό της σχολής κοστίζει 400 -500 ευρώ και περιλαμβάνει: Δυο ημέρες στο έδαφος για να μάθετε τον βασικό χειρισμό, 5-10 χαμηλές πτήσεις στο λόφο και 5-10 υψηλές πτήσεις για να λέτε με περηφάνεια ότι ΠΕΤΑΤΕ.


Μόλις τελειώσει αυτό το στάδιο που θα πάρει από μια βδομάδα έως δύο μήνες ανάλογα με τον καιρό και τον χρόνο σας ΠΡΕΠΕΙ να αγοράσετε δικό σας εξοπλισμό. Κόστος 1.500 €- 3.000 € για να πετάτε όποτε θέλετε!

Βρες παρέα για Παραπέντε

Ελεύθερη Πτώση

Ελεύθερη Πτώση

Αφήσετε πίσω σας το αεροπλάνο και να πέστε στο κενό από τα 5, 10 ή ακόμα και 13 χιλιάδες πόδια. Η ελεύθερη πτώση είναι μία από τις συναρπαστικότερες εμπειρίες που μπορεί κανείς να ζήσει!

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.