Πινγκ Πονγκ

Το πινγκ πονγκ (επιτραπέζια αντισφαίριση) που χαρακτηρίζεται συχνά ως "σκάκι υψηλής ταχύτητας" είναι το πιο δημοφιλές άθλημα ρακέτας παγκοσμίως. Υπάρχουν πάνω από 320 εκατομμύρια ενεργά μέλη σε διάφορες ενώσεις και συλλόγους σε όλο τον κόσμο. Η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι ένα άθλημα που μπορεί να το απολαύσει ο καθένας ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου ή και σωματικής ικανότητας.

Πινγκ Πονγκ

Περιγραφή

Ως άθλημα μη-επαφής και χρησιμοποιώντας μια μπάλα που ζυγίζει μόνο μερικά γραμμάρια, το πινγκ-πονγκ είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι μηδενικού κινδύνου.

Το πινγκ-πονγκ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο. Το βάρος της μπάλας, η μικρή περιοχή του τραπεζιού και ο περιορισμένος χρόνος αντίδρασης κάνουν το παιχνίδι αρκετά σύνθετο και δύσκολο, αλλά όσο και αν φαίνεται παράξενο προσφέρει μια μοναδική εκγύμναση του σώματος και του μυαλού.

Μπορείτε να αυξήσετε τη δύναμη και την ταχύτητα χωρίς να διακινδυνεύσετε κάποιο σοβαρό τραυματισμό και χωρίς να ασκείτε σοβαρή πίεση στις αρθρώσεις. Παίζοντας πινγκ-πονγκ αυξάνετε την ευκινησία και την ευελιξία σας και κυρίως το χρόνος αντίδρασης σας.

Σε επαγγελματικό επίπεδο οι αντιδράσεις των χτυπημάτων της μπάλας είναι σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο!

Το πινγκ πονγκ είναι μια εξαιρετική προπόνηση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και από επαγγελματίες αθλητές άλλων αθλημάτων- μπάσκετ, μποξ, χόκεϊ, μπέιζμπολ κ.α-  για τη βελτίωση δεξιοτήτων σχετικά με τη ταχύτητα, τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και το συντονισμό του διδύμου χεριού-ματιού.

Τέλος, είναι μια εξαιρετική σωματική δραστηριότητα για τα μέλη της οικογένειας αλλά και με φίλους στο σπίτι, εφόσον βέβαια υπάρχει ο χώρος για την τοποθέτηση του κατάλληλου τραπεζιού.

Οφέλη για την υγεία

  • Αναπτύσσει την αερόβια και αναερόβια ικανότητα.
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, γυμνάζει όλο το σώμα και αυξάνει την αντοχή.
  • Βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη,  ενδυναμώνει τη λειτουργία των μυών, αυξάνει την ευκαμψία και την ταχύτητα.
  • Στα παιδιά εξασκεί και ενδυναμώνει τον οπτικοκινητικό συντονισμό κάθως επικεντρώνονται διαρκώς στη γρήγορη μετακίνηση της μπάλας.

Άλλα οφέλη

  • Διεγείρει τον εγκέφαλο και προωθεί τη γρήγορη σκέψη.
  • Βελτιώνει το συντονισμό του διδύμου ματιού-χεριού.
  • Αυξάνει  τα επίπεδα συγκέντρωσης και την ικανότητα λήψης αποφάσεων οι οποίες πρέπει να εκτελεστούν σε δέκατα του δευτερολέπτου.

Χρήσιμες συμβουλές

Στην περίπτωση των παιδιών και εφόσον ο γονιός αποσκοπεί να ασχοληθεί το παιδί σε επίπεδο πρωταθλητισμού τότε η ηλικία των 5 ετών θεωρείται ιδανική. Αυτό βεβαίως, δεν αποκλείει τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (10-12 ετών) που μπορούν να το ξεκινήσουν για να φτάσουν εξίσου σε ένα υψηλό επίπεδο δεξιότητας.

Η ενασχόληση ενός παιδιού με το πινγκ πονγκ είναι καλό να γίνει μέσω κάποιου αθλητικού σωματείου που αναπτύσσει το άθλημα στις μικρές ηλικίες, με τη βοήθεια έμπειρων προπονητών, που διαθέτουν επιστημονική γνώση και μπορούν να τους μυήσουν στα μυστικά του αθλήματος.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πινγκ πονγκ μπορούν να απολαμβάνουν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών και των δύο φύλων!

Η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι ένα ιδανικό άθλημα για όσους θέλετε ένα ανταγωνιστικό και γρήγορο άθλημα,  χωρίς το άγχος για καταπόνηση στους αστραγάλους, τα γόνατα και την πλάτη.

Επίσης, είναι μια κατάλληλη δραστηριότητα για να βελτιωθεί η κινητικότητα όλων εκείνων που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, ή με προβλήματα στην πλάτη και τους αστραγάλους.

Τι πρέπει να θυμάστε

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να είστε σε θέση να παίξετε πινγκ-πονγκ. Για παράδειγμα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών χτυπημάτων που κάνουν το παιχνίδι πολύ συναρπαστικό και δύσκολο.

Οι έμπειροι παίκτες βασίζονται κυρίως στην τεχνική και λιγότερο στη δύναμη και την ταχύτητα. Ωστόσο, οι καλοί παίκτες πρέπει να διατηρούν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Που και πως

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πινγκ-πονγκ είναι να πάτε σε ένα κλαμπ ή να ξεκινήσετε με έναν προπονητή.

Το πινγκ-πονγκ παίζεται σε ένα τραπέζι φτιαγμένο από ξύλο ή σύνθεση ξύλου και μετάλλου. Η επιφάνεια του τραπεζιού είναι ματ ανοιχτό πράσινο ή μπλε. Ο πίνακας έχει μήκος 274 cm, πλάτος 152,5 cm και ύψος 76 εκατοστών. Χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη από ένα φιλέ που έχει ύψος 15,25 εκατοστά.

Η ρακέτα αποτελείται από δύο υλικά: το ξύλο και τα ελαστικά. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ελαστικών και ξύλου. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιθετικά, αμυντικά ή άλλα ξύλα, καθώς επίσης υπάρχουν ελαστικά με λεία επιφάνεια και επιφάνεια με δόντια. Το στυλ του παίκτη και του παιχνιδιού καθορίζουν την αγορά της κατάλληλης ρακέτας.

Ενδεικτικό κόστος

Η χρήση σε εσωτερικούς χώρους και τον εξοπλισμό απαιτεί σχετικά χαμηλό κόστος.

Το κόστος των μαθημάτων κυμαίνεται στα 30-50€ το μήνα σε ομαδικό επίπεδο, ενώ σε επίπεδο ιδιαίτερων μαθημάτων ανέρχεται περίπου στα 20€ την ώρα.

Βρες συμπαίκτες για Πινγκ Πονγκ

Τένις

Τένις

Το τένις είναι ένα καλό άθλημα για τη διατήρηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης. Είναι επίσης ένα παιχνίδι που οι άνθρωποι μπορούν να παίξουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και είναι ένα ιδανικό άθλημα για κοινωνική δραστηριότητα.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.