Εκμάθηση μουσικού οργάνου

Ενώ ο καθένας απολαμβάνει ακούγοντας καλή μουσική, δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν την ικανότητα να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ευκαιριών στην παιδική ηλικία, ή λόγω έλλειψης κατάλληλων ερεθισμάτων ή κλίσης ή ορθής κατεύθυνσης και διδασκαλίας. Ανεξάρτητα από τον λόγο, η μουσική είναι κάτι που ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε! Άλλωστε, μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σου χωρίς μουσική; Δύσκολο! Αφού, η μουσική είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Εκμάθηση μουσικού οργάνου

Περιγραφή

Για να ξεκινήσετε τις μουσικές σπουδές δεν θα πρέπει να βρίσκεται αναγκαστικά σε νεαρή ηλικία. Σε οποιαδήποτε δεκαετία της ζωής σας και αν βρίσκεστε μην διστάζετε! Μπορείτε να ξεκινήσετε το θαυμάσιο και συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της μουσικής, μαθαίνοντας να παίζετε ένα μουσικό όργανο της αρεσκείας σας.

Η μουσική εκπαίδευση και εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου σε νεαρή ηλικία, σίγουρα έχει πολλά θετικά, όπως πνευματική διαύγεια, όρεξη, χρόνο για μελέτη, επαγγελματική προοπτική κ.α. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά θετικά και όταν κάποιος ξεκινά σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού αναδεικνύεται το προτέρημα της συνειδητής επιλογής τόσο όσον αφορά το μουσικό όργανο όσο το είδος της μουσικής. Επίσης, υπάρχει η διανοητική ωριμότητα, με αποτέλεσμα πολλά πράγματα κατά την εκμάθηση να είναι αυτονόητα και λόγω εμπειρίας να είναι πιο εύκολη η δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης και δημιουργικής μελέτης.

Επιπλέον, η συναισθηματική ωριμότητα βοηθάει στην απόδοση ενός μουσικού έργου σε διαφορετική διάσταση, ενώ παραμένει ισχυρό το κίνητρο, για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, της συνειδητής ανάγκης για έκφραση και κοινωνικοποίηση.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι δεν υφίσταται η έννοια της «σωστής» ηλικίας για την εκμάθηση μουσικής μέσα από την εκπαίδευση σε κάποιο μουσικό όργανο. Τους καρπούς της όμορφης αυτής διαδικασίας μπορεί να τους γευτεί κάποιος με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικούς χρόνους... το σίγουρο, όμως, είναι πως θα τους απολαύσει!

 

 

Οφέλη για την υγεία

Οι ερευνητές που μελετούν τα οφέλη της μουσικής από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου σε τακτική βάση, αναφέρουν ότι:

 • Ανακουφίζει από το άγχος και συμβάλει στη μείωση στρες.
 • Βοηθά στη μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
 • Βελτιώνει τη μνήμη, αφού σας δίνετε η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε και τα δύο μέρη του εγκεφάλου.

 

Άλλα οφέλη

 • Κάνει τους ανθρώπους εξυπνότερους.
 • Βοηθάει τόσο τα παιδιά όσο και τους μεγαλύτερους να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες.
 • Αναπτύσσει την υπομονή, αφού η καθημερινή προσπάθεια και η καθημερινή πρακτική μπορεί να βοηθήσει έναν μουσικό να μάθει να παίζει χωρίς λάθη.
 • Βοηθάει στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης.
 • Καλλιεργεί τη δημιουργικότητα.
 • Αναπτύσσει την πειθαρχία, αφού η μουσική απαιτεί αφοσίωση και τακτική πρακτική.
 • Δίνει μια αίσθηση του επιτεύγματος και ένα αίσθημα ικανοποίησης που μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε περισσότερα σε άλλους τομείς της ζωής σας.
 • Η μουσική διασκεδάζει! Δίνει χαρά, ειρήνη και εκπλήρωση που βοηθά στην ανύψωση του πνεύματος και κάνει τη ζωή ευχάριστη.

 

Χρήσιμες συμβουλές

Πώς πρέπει να είναι η μελέτη:

 • Τουλάχιστον 2-3 φορές τη βδομάδα κι από λίγο.
 • Δεν είναι απαραίτητο να παίζετε πάντα ολόκληρο ένα κομμάτι. Μπορείτε κάποιες φορές να μελετάτε μόνο ένα τμήμα του.
 • Η γνώση του κομματιού θα έρθει μέσα από την επανάληψη. Συγκεκριμένα παίξτε πολλές σωστές επαναλήψεις το σημείο που έγινε το λάθος, μέχρι που να νιώσετε ότι το καταφέρατε. Τότε συνεχίζετε παρακάτω.
 • Επαναλαμβάνετε τα δύσκολα σημεία ξανά και ξανά κι επιμένετε με διάφορους τρόπους και τεχνικές (ανάλογα με το όργανο), γιατί θα σας βοηθήσουν ν’ αναπτύξετε σταδιακά την τεχνική σας.
 • Γενικά τα κομμάτια και οι ασκήσεις θα παίζονται πολύ πιο αργά στην αρχή και όσο εξοικειωνόσαστε θα ανεβάζετε ταχύτητα εκτέλεσης.
 • Στα πρώτα επίπεδα η διάρκεια της μελέτης θα είναι μικρότερη και θα αυξάνεται με το χρόνο.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε όλους τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ξεκινήσουν το θαυμάσιο ταξίδι στον κόσμο της μουσικής ακόμη και αν είναι άνω των 30, 40, 50 ή 60 ετών και διστάζουν να κάνουν την αρχή!

 

Τι πρέπει να θυμάστε

Ξεχάστε τα στερεότυπα. Η μουσική δεν έχει ηλικία. Η μουσική διασκεδάζει! Δίνει χαρά, ειρήνη και εκπλήρωση που βοηθά στην ανύψωση του πνεύματος και κάνει τη ζωή ευχάριστη.

 

Που και πως

Υπάρχουν πολλές σχολές, ωδεία και πνευματικά κέντρα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε την αρχή.

 

Ενδεικτικό κόστος

Το κόστος ανέρχεται για ομαδικά ή ατομικά μαθήματα από 30€ – 80€ το μήνα για 1 εβδομαδιαίο μάθημα των 30’ ή 40’ ή 45’ ανάλογα με το μουσικό όργανο, το επίπεδο και την ηλικία.

 

Βρες παρέα για Εκμάθηση μουσικού οργάνου

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.