Βάδισμα

Με το βάδισμα μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία και την φυσική σας κατάσταση. Προσπαθήστε να περπατάτε ζωηρά για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Περπατώντας με παρέα μπορείτε να μετατρέψετε την άσκηση σε μια ευχάριστη κοινωνική διαδικασία και συναναστροφή.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015
Βάδισμα

Περιγραφή

Το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε ή να διατηρήσετε τη γενική υγεία σας σε εξαιρετική κατάσταση.

Μόλις με 30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα μπορείτε να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή λειτουργία, να δυναμώσετε τα οστά, να μειώσετε το υπερβολικό σωματικό λίπος, και να ενισχύσετε την μυϊκή δύναμη και αντοχή.

Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2, της οστεοπόρωσης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το γρήγορο περπάτημα καίει περισσότερες θερμίδες ανά ώρα απ’ ότι περπατώντας αργά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας και να λαχανιάζετε.

Αντιθέτως, θα πρέπει να περπατάτε με τέτοιο ρυθμό, έτσι ώστε να μπορείτε να μιλήσετε. Αυτός ο απλός κανόνας σας βοηθάει να περπατήσετε με ασφάλεια, εντός της καρδιακής σας συχνότητας η οποία επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας.

Το περπάτημα είναι μια ήπια άσκηση , απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό, μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή της ημέρας και να πραγματοποιηθεί με το δικό σας ρυθμό.

Μπορείτε να βγείτε έξω και να περπατήσετε χωρίς να ανησυχείτε για κινδύνους που συνδέονται με κάποιες πιο έντονες μορφές άσκησης.

Οφέλη για την υγεία

Ουσιαστικά όταν περπατάτε μεταφέρετε το βάρος του σώματός σας που ισοδυναμεί με αντίστοιχη άσκηση με βάρη. Για να πάρετε τα οφέλη στο μέγιστο βαθμό, προσπαθήστε να περπατήσετε για 30 λεπτά τουλάχιστον όσο μπορείτε στον ίδιο ταχύ ρυθμό τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

«Βιαστικό περπάτημα» σημαίνει ότι μπορείτε να μιλάτε, αλλά όχι να τραγουδάτε και είστε σε θέση να ξεφυσάτε ελαφρώς. Το περπάτημα ως ήπια δραστηριότητα ενέχει μικρό κίνδυνο για την υγεία σας, ωστόσο, αν έχετε κάποια ιατρική πάθηση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης σωματικής δραστηριότητας.

Μερικά από τα οφέλη είναι:

 • Βελτιώνεται η καρδιαγγειακή σας λειτουργία και η λειτουργία των πνευμόνων.
 • Μειώνεται ο κίνδυνος  καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
 • Βελτιώνονται οι δείκτες της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση), της υψηλής χοληστερόλης, του μυϊκού πόνου ή της δυσκαμψίας, καθώς και του διαβήτη.

Άλλα οφέλη

Η σωματική δραστηριότητα ενταγμένη στον καθημερινό τρόπο ζωής είναι επίσης ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε τα επιθυμητά επίπεδα βάρους μακροπρόθεσμα.

Επίσης:

 • Μέσα από τις διαδρομές αλλάζετε καθημερινά παραστάσεις.
 • Νιώθετε ευεξία.
 • Κάνετε παρέες, συζητάτε αυξάνετε την κοινωνικότητά.
 • Αποκτάτε ισχυρότερα οστά και βελτιώνετε την ισορροπία.
 • Αυξάνετε τη μυϊκή σας δύναμη και αντοχή.
 • Μειώνετε το σωματικό λίπος.

Χρήσιμες συμβουλές

 • Επιλέξτε βόλτες που ταιριάζουν ηλικία σας και το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.
 • Να φοράτε χαλαρά, άνετα ρούχα και κατάλληλα υποδήματα για να αποφύγετε τις φουσκάλες και τους πόνους στα πέλματα και τις κνήμες.
 • Να φοράτε γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, μακριά μανίκια και ένα καπέλο για να αποφύγετε τα εγκαύματα.
 • Πάρτε αδιάβροχα ρούχα για να αποφύγετε να βραχείτε σε περίπτωση βροχής.
 • Φέρτε ένα μπαστούνι ή ομπρέλα για να αντιμετωπίσετε την περίπτωση που σας πλησιάσουν απειλητικά αδέσποτα σκυλιά.
 • Πίνετε άφθονα υγρά πριν και μετά την ολοκλήρωση της άσκησης. Εάν η διαδρομή είναι μεγάλη, πάρτε μαζί σας νερό.
 • Προσπαθήστε να κάνετε το περπάτημα μια ρουτίνα - για παράδειγμα, προσπαθήστε να περπατήσετε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε όλους ανεξαιρέτως, άνδρες- γυναίκες- παιδιά, και εφόσον δεν τους απαγορεύεται η σωματική άσκηση για οποιοδήποτε λόγο υγείας.

Μερικές προτάσεις για να εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, είναι:

 • Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.
 • Κατεβείτε από τα μέσα μαζικής μεταφοράς μια στάση νωρίτερα και πηγαίνετε με τα πόδια στη δουλειά ή το σπίτι.
 • Κάνετε δουλειές του σπιτιού, όπως σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα.
 • Περπατήστε στα τοπικά καταστήματα της γειτονιάς σας.
 • Περπατήστε με το σκυλί σας.

Τι πρέπει να θυμάστε

 • Το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα ή περισσότερο για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε ή να διατηρήσετε σε εξαιρετική κατάσταση τη γενική υγεία σας.
 • Εάν δεν μπορείτε να αφιερώσετε 30 λεπτά την ημέρα, θυμηθείτε ότι έστω και λίγο είναι καλό από το τίποτα, αλλά σαφώς όσο  περισσότερο τόσο το  καλύτερο.
 • Κάντε το περπάτημα μια καθημερινή συνήθεια. Περπατήστε με παρέα και μετατρέψτε την άσκηση σε μια ευχάριστη κοινωνική συναναστροφή.
 • Δείτε το γιατρό σας για έναν ιατρικό check-up πριν από την έναρξη κάθε νέου προγράμματος γυμναστικής, ιδιαίτερα εάν είστε ηλικίας άνω των 40 ετών, είστε υπέρβαροι ή δεν έχετε ασκηθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Που και πως

Το περπάτημα για διασκέδαση και καλή φυσική κατάσταση δεν περιορίζεται μόνο σε μια βόλτα γύρω από τη γειτονιά σας, αλλά υπάρχουν και διάφοροι σύλλογοι που διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις, χώροι όπως πάρκα, γήπεδα, άλση, κ.α. που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε το βάδισμα τρόπο ζωής με πολύ ευχάριστες και κοινωνικές προεκτάσεις.

Ενδεικτικό κόστος

Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες μορφές άσκησης, το βάδισμα είναι δωρεάν και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή εκπαίδευση.

Βρες παρέα για Βάδισμα

Τρέξιμο και Τζόκινγκ

Τρέξιμο και Τζόκινγκ

Το τρέξιμο είναι μια δημοφιλής μορφή σωματικής δραστηριότητας. Το τρέξιμο χτίζει γερά οστά, βελτιώνει την καρδιαγγειακή ικανότητα και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η διαφορά μεταξύ τρεξίματος και Τζόκινγκ είναι η ένταση, αλλά και οι δύο είναι μορφές αερόβιας άσκησης.

Περίπατος με σκύλο

Περίπατος με σκύλο

Η βόλτα με το σκύλο μερικές φορές την εβδομάδα είναι μια πολύ καλή ήπια άσκηση. Η τακτική άσκηση με το κατοικίδιό σας είναι καλό τόσο για εσάς όσο και για την υγεία του σκύλου σας και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή διασκέδαση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για εσάς από έναν συνεργάτη στη δραστηριότητα.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.