ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ (Πρόληψη)

Πολλές από τις περιπτώσεις οξύ ή χρόνιου πόνου, που εμφανίζεται σε άτομα που έχουν καθιστικό τρόπο ζωής, οφείλονται στην επαναλαμβανόμενη κακή στάση στην εργασία ή την ξεκούραση.

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ (Πρόληψη)

Πολλές από τις περιπτώσεις οξύ ή χρόνιου πόνου, που εμφανίζεται σε άτομα που έχουν καθιστικό τρόπο ζωής, οφείλονται στην επαναλαμβανόμενη κακή στάση στην εργασία ή την ξεκούραση. Η σύγχρονη μορφή καθιστικής εργασίας - τις περισσότερες φορές παραβλέποντας την εργονομία - η πολύωρη απασχόληση μπροστά σε έναν υπολογιστή, ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας μέσω mail ή κινητών τηλεφώνων και η κακή φυσική κατάσταση των εργαζομένων είναι οι σημαντικότερες αιτίες για τις χαρακτηριζόμενες ως "ασθένειες του γραφείου".

Παράγοντες όπως μικροί ή μεγαλύτεροι τραυματισμοί, το χαλαρό μυϊκό σύστημα, η παχυσαρκία, σκολίωση, κύφωση, πλατυποδία, προβλήματα στην όραση, την ακοή, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, κ.α., προκαλούν μορφολογικές αλλαγές στον σκελετό. Επηρεάζεται η λειτουργικότητα, διαταράσσεται η αρμονία των κινήσεων με αποτέλεσμα επώδυνες καταστάσεις όπως: το συνδρόμο υπέρχησης (τενοντοπάθεια, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, κ.α.), αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, ισχιαλγία, πόνος στη πλάτη, κ.α. Κοινή συνισταμένη όλων φυσικά είναι ο πόνος. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι στάσιμες αλλά προοδευτικά εξελίσσονται και πάντα οδηγούν σε μεγαλύτερη επιβάρυνση!

Τα συνηθέστερα λάθη στο γραφείο είναι:

- Το ακατάλληλο ύψος της καρέκλας.

- Η λανθασμένη θέση της οθόνης και του πληκτρολογίου.

- Ο ακατάλληλος φωτισμός του χώρου.

- Η κακή στάση σώματος στην καρέκλα.

Προειδοποιητικά συμπτώματα:

-       Πόνος στον αυχένα, τους ώμους, τους καρπούς, χαμηλά στην μέση.

-       Μούδιασμα στα δάκτυλα ή σε άλλες περιοχές των χεριών.

-       Προβλήματα στα μάτια με ερυθρότητα, ξηροφθαλμία, πόνο, θόλωση της όρασης και πονοκέφαλο.

-       Διάχυτος πόνος στον κορμό.

-       Πόνος με αίσθημα καψίματος στα γόνατα.

Αντιμετώπιση = Πρόληψη

Η σωστή ενδυνάμωση του μυικού συστήματος και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ατόμου είναι πρωταρχικός στόχος. Η μέθοδος άσκησης Pilates εκπαιδεύει τον ασκούμενο στην σωστή στάση του σώματος, στοχεύει στην λειτουργικότητα του σώματος και στον καλό έλεγχο του σώματος.

Βασικοί κανόνες εργονομίας
- Όταν είστε υποχρεωμένοι να εργάζεστε σε όρθια στάση, το αντικείμενο της εργασίας σας πρέπει να είναι στο ύψος των αγκώνων. Πάντοτε να δίνετε σημασία στον καλό φωτισμό. Περιοδικά να μεταφέρετε το βάρος του σώματος από το ένα πόδι στο άλλο, με τη χρήση κάποιου στηρίγματος, ώστε να αποφορτίζονται οι περιοχές του σώματος που δέχονται μεγάλα μηχανικά φορτία.

- Όταν εργάζεστε σε καθιστή θέση είναι καλύτερα για τα πόδια σας και την αιματική κυκλοφορία, σε σχέση με την όρθια στάση, αλλά θα αυξηθεί η επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης, λόγω αλλαγής στο κέντρο βάρους του σώματος. Για παράδειγμα αν κάθεστε σε καρέκλα χωρίς στήριγμα της πλάτης, αυξάνεται η επιβάρυνση της μέσης 50% σε σχέση με την όρθια στάση. Το ίδιο συμβαίνει στην περίπτωση που δεν υπάρχει στήριξη στα πόδια. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσαρμόζετε την καρέκλα σας, ώστε να στηρίζονται τα πέλματα και η γωνία στα γόνατα να είναι 90°, ενώ η πλάτη της καρέκλας να υποστηρίζει τη μέση, και το ύψος της επιφάνειας εργασίας να είναι τόσο ώστε οι αγκώνες να σχηματίζουν γωνία περίπου 90°.

Η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της μυϊκής ισχύος, του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, συνολικά της λειτουργικής ικανότητας του ανθρώπου. Αποτελεί σημαντικό τμήμα της θεραπευτικής προσέγγισης του πόνου. 

Ο τρόπος της άσκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο ίδιος για κάθε άνθρωπο και για κάθε ηλικία, γι’ αυτό πρέπει ο ασκούμενος να συμβουλεύεται, εξειδικευμένο Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

 
Μαρίνα Μιχαηλίδου, MSc., PhD.

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Δ.Π.Θ.

Μεταπτυχιακό: Άσκηση & Χρόνιες Παθήσεις, Δ.Π.Θ.

Διδάκτορας Κινησιολογίας, Α.Π.Θ.

Pilates Rehabilitation Master Trainer, USA

 

Πιλάτες

Πιλάτες

Πιλάτες είναι μια μέθοδος άσκησης που εκτείνεται σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος με ισορροπημένο τρόπο. Είναι μια σειρά από περίπου 500 ασκήσεις εμπνευσμένες από γυμναστική, γιόγκα και το μπαλέτο. Με τις Πιλάτες μπορείτε να Βελτιώσετε την ευελιξία, τη δύναμη, την ισορροπία και την επίγνωση του σώματος.

Γιόγκα

Γιόγκα

Η Γιόγκα είναι μία φυσική, νοητική και ψυχική πρακτική ή μαθητεία που προέρχεται από την Ινδία. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχολών, πρακτικών και στόχων στον Ινδουισμό, Βουδισμό (ιδιαίτερα στον Βαζραγιάνα Βουδισμό και τον Ζαϊνισμό). Οι γνωστότερες μορφές της στον δυτικό πολιτισμό είναι η Χάθα γιόγκα και η Ράτζα γιόγκα

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.