Γρίφοι και αινίγματα

Ο γρίφος /ή αίνιγμα (κουίζ) είναι μια εξαιρετική μορφή παιχνιδιού ή εξάσκησης του μυαλού, όπου οι παίκτες (ως άτομα ή σε ομάδες) προσπαθούν να απαντήσουν σωστά σε διάφορες ερωτήσεις. Σε πολλές χώρες ο γρίφος χρησιμοποιείται τόσο στην εκπαίδευση όσο και σε αντίστοιχα πεδία προκειμένου να αξιολογηθεί η εξέλιξη στη γνώση, τις ικανότητες και τις δεξιότητες.

Γρίφοι και αινίγματα

Περιγραφή

Ο γρίφος είναι ένα νοητικό πρόβλημα που απαιτεί σκέψη για την επίλυσή του. Υπάρχουν διάφορα είδη γρίφων, όπως γρίφοι λογικής, υπολογισμού, μαθηματικών, σχημάτων, σπαζοκεφαλιές, κουίζ, κτλ. Συχνά απαιτείται να σκεφτόσαστε με αντισυμβατικό τρόπο. Υπάρχουν αρκετά αινίγματα και γρίφοι που ακόμη και στις μέρες μας αναζητούν επίλυση.

Ο γρίφος /ή αίνιγμα  (κουίζ) είναι μια εξαιρετική μορφή παιχνιδιού ή εξάσκησης του μυαλού, όπου οι παίκτες (ως άτομα ή σε ομάδες) προσπαθούν να απαντήσουν σωστά σε διάφορες ερωτήσεις. Σε πολλές χώρες ο γρίφος χρησιμοποιείται τόσο στην εκπαίδευση όσο και σε αντίστοιχα πεδία προκειμένου να αξιολογηθεί η εξέλιξη στη γνώση, τις ικανότητες και τις δεξιότητες.

Η δυσκολία πολλών γρίφων οφείλεται σε έναν ορισμένο βαθμό πλάνης της ανθρώπινης διαίσθησης. Ως αποτέλεσμα, έχουν προκύψει επίμαχες συζητήσεις γύρω από τέτοια προβλήματα, με πιο διάσημο το πρόβλημα του Monty Hall,  ο γρίφος του Αϊνστάιν, το παράδοξο του Αγοριού και του Κοριτσιού κ.α. 

Οι γρίφοι προσαρμόζονται σε οποιοδήποτε ακροατήριο (σχολεία, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά σεμινάρια κ.α.) και μπορούν να βοηθήσουν στη γλωσσική ανάπτυξη και σε διάφορες μελέτες περίπτωσης.

Άλλα οφέλη

  • Διευρύνετε τις γνώσεις και ακονίζετε τη σκέψη.
  • Διασκεδάζετε και συμμετέχετε σε εποικοδομητικές συζητήσεις με τους άλλους συμμετέχοντες.
  • Κάνετε φίλους και ενδεχομένως έρχεστε σε επαφή με άλλες κουλτούρες.
  • Ενισχύουν την ομαδική συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα.
  • Δρουν χαλαρωτικά στην ένταση της καθημερινότητας.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Βρείτε ένα κουίζ που σας αρέσει και θέλετε να παίξετε πάλι την επόμενη φορά.
  • Αποθηκεύστε στα αγαπημένα σας τα κουίζ που σας συναρπάζουν για να τα βρίσκετε εύκολα κάθε φορά που θέλετε να παίξετε.
  • Πάρτε ένα νέο κουίζ κάθε μέρα!

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνονται σε όλους  ανεξαιρέτως που έχουν τη διάθεση να σκεφτούν αντισυμβατικά! 

Τι πρέπει να θυμάστε

Το κουίζ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εξασκήσετε το μυαλό, να δοκιμάσετε τις γνώσεις και τη προσωπικότητά σας, να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

Μπορεί να σας εθίσει σε έναν άλλον τόπο σκέψεις και αντίληψης των πραγμάτων.

Που και πως

Πλέον οι περισσότεροι γρίφοι και τα αινίγματα κυκλοφορούν σε πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να τα κατεβάσετε δωρεάν.

Εκμάθηση ξένων γλωσσών

Εκμάθηση ξένων γλωσσών

H εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν εμπλουτίζει απλά το βιογραφικό σας και συμβάλλει στις επαγγελματικές προοπτικές και στα οικονομικά σας, αλλά έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία σας και την ψυχολογία.

Δείκτης νοημοσύνης (IQ)

Δείκτης νοημοσύνης (IQ)

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ωστόσο, αυτά τα τεστ δεν μετρούν τη φαντασία, την αποφασιστικότητα και τη συναισθηματική νοημοσύνη που θα έδιναν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ανθρώπινης ευφυΐας.

Διάβασμα

Διάβασμα

Το διάβασμα δεν προσφέρει μόνο ευχαρίστηση και γνώσεις, αλλά αποτελεί και μια καλή άσκηση για το μυαλό και τον τρόπο σκέψης. Βοηθάει τον εγκέφαλο να διατηρείται σε φόρμα και να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με το διάβασμα το μυαλό σκέφτεται περισσότερο και αυτό σας κάνει πιο οξυδερκείς, καλύτερους στην επικοινωνία και περισσότερο ευχάριστους στην παρέα.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.