Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Περιγραφή

Το squash είναι ένα είδος αντισφαίρισης εσωτερικού χώρου που παίζεται με δύο ή με τέσσερα άτομα (σε ζευγάρια).

Οι βασικές αρχές του παιχνιδιού είναι ο παίχτης να χτυπά τη μπάλα προς το μπροστινό τοίχο μέχρι ο αντίπαλος να μην μπορεί να την επιστρέψει. Οι παίχτες πρέπει να πατάνε τουλάχιστον το ένα πόδι καθαρά στο service box κατά τη διάρκεια του σερβίς. Πρέπει να στείλουν τη μπάλα ανάμεσα στη service line και την out line (μπροστινός τοίχος) και να προσγειωθεί στο αντίθετο πίσω τεταρτημόριο που βρίσκεται ο αντίπαλος.

Για να συνεχίζεται το παιχνίδι, η μπάλα μπορεί να παίζεται σε όλες τις πλευρές του γηπέδου αλλά πρέπει οπωσδήποτε να περάσει από τον μπροστινό τοίχο και να μην σκάσει δεύτερη φορά στο έδαφος. Το παιχνίδι σταματά στις περιπτώσεις που η μπάλα χτυπήσει δυο φορές στο πάτωμα, χτυπήσει τη μπάλα προς το πάτωμα πριν τους τοίχους ή ακουμπήσει στις γραμμές short και out line.

Ο παίχτης χάνει πόντο και στη περίπτωση που η μπάλα ακουμπήσει πάνω του στη πορεία της για τον τοίχο ή αν εσκεμμένα εμποδίσει τον συμπαίκτη του να φτάσει τη μπάλα. Αν έγινε άθελά του μπορεί να ζητήσει επανάληψη (let).

Το σκορ φτάνει μέχρι τους 11 πόντους (1 game) αλλά αν είναι 10-10 συνεχίζεται το μέτρημα μέχρι ένας παίχτης να πάρει διαφορά δυο πόντων (11-13, 15-17κ.α.). Ένα ματς παίζεται συνήθως στα 5 games (best of five).

Οφέλη για την υγεία

Στο Squash  χρησιμοποιείτε  πολύ περισσότερη ενέργεια από ό, τι στα περισσότερα άλλα αθλήματα.

Σας βοηθά να βελτιώσετε:

 • την καρδιαγγειακή σας υγεία.
 • την αντοχή σας και να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση.
 • Να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
 • Να αυξήσετε την ευελιξία και τη δύναμή σας.
 • Να αποκτήσετε καλό συντονισμό και ευκινησία.

Άλλα οφέλη

Το Squash έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη όπως:

 • Βελτιώνει την  ψυχολογικής σας ευεξία.
 • Αποκτάτε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
 • Γίνεστε καλύτεροι στις κοινωνικές σας δεξιότητες και είναι μια ευκαιρία να κάνετε νέους φίλους.
 • Βελτιώνει τη συγκέντρωσή σας.
 • Απελευθερώνει το στρες.
 • Μπορείτε να παίξετε παντός καιρού - αφού πρόκειται για ένα εσωτερικό άθλημα.

Χρήσιμες συμβουλές

Το  Σκουός μπορεί να περιλαμβάνει συχνές στάσεις και εκκινήσεις, έτσι είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές για την ασφάλεια σας.

 • Καλό είναι να φοράτε ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια σκουός για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη πρόσφυση στο πάτωμα και σταθερότητα για την προστασία των αστραγάλων σας.
 • Κάντε τις ασκήσεις προθέρμανσης πριν ξεκινήσετε να παίζετε.
 • Πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Squash είναι ένα παιχνίδι ρακέτας που μπορεί να παίξετε σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι εύκολο να το μάθετε και υπάρχουν τροποποιημένοι κανόνες και εξοπλισμός για να ταιριάζουν σε κάθε μέγεθος και επίπεδο δεξιοτήτων.

Το Σκουός μπορεί να παίξετε για αναψυχή ή ως ένα ανταγωνιστικό άθλημα.

Τι πρέπει να θυμάστε

 • Το Σκουός μπορεί να είναι επίπονη άσκηση οπότε αν το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης είναι χαμηλό, καλό είναι να κάνετε ένα ιατρικό check-up πριν ξεκινήσετε.
 • Ξεκινήστε σε ένα επίπεδο που ταιριάζει με τη φυσική σας κατάσταση.
 • Συνιστάται ότι όλοι οι παίκτες θα πρέπει να φοράτε γυαλιά προστασίας.
 • Πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι.

Που και πως

Γήπεδο σκουός - μπορείτε να νοικιάσετε γήπεδα σκουός σε σκουός ή γυμναστήριο για περίπου 15-20 ανά ώρα.

Πριν ξεκινήσετε  υπάρχουν ορισμένα ζητήματα σχετικά με τον εξοπλισμό  όπου είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη:

Ο εξοπλισμός απαιτεί ειδικές ρακέτες, βάρους από 110 έως 220 γραμμάρια, και ένα ελαφρύ, μαλακό μπαλάκι, το οποίο -ανάλογα με το πόσο γρήγορα θέλουν οι παίχτες να αναπηδά- έχει πάνω του μία ή δύο μικρές έγχρωμες κουκίδες. Για παράδειγμα, οι κίτρινες κουκίδες υποδεικνύουν ένα εξαιρετικά αργό μπαλάκι, οι πράσινες ή λευκές ένα μπαλάκι μέσης ταχύτητας, ενώ οι μπλε ένα πολύ γρήγορο μπαλάκι.

Όσον αφορά  τα ρούχα, έχετε υπόψη ότι το σκουός απαιτεί πολλή κίνηση και συνεπώς συνιστάτε ελαφριά ρούχα όπως t-shirts και σορτς.

Τον εξοπλισμό μπορεί να προμηθευτεί κανείς από όλα τα μεγάλα καταστήματα αθλητικών ειδών.

Ενδεικτικό κόστος

Το κόστος για την ενοικίαση γηπέδου κυμαίνεται περίπου 15- 20 ευρώ ανά ώρα ενώ το κόστος των μαθημάτων με ένα δάσκαλο ξεκινάει από τα 15 ευρώ την ώρα και ανάλογα με τα συνολικά μαθήματα που θα κάνετε μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα.

Βρες συμπαίκτες για Squash (Τοιχοσφαίριση)

Τένις

Τένις

Το τένις είναι ένα καλό άθλημα για τη διατήρηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης. Είναι επίσης ένα παιχνίδι που οι άνθρωποι μπορούν να παίξουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και είναι ένα ιδανικό άθλημα για κοινωνική δραστηριότητα.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.