Καρτ

Το Καρτ είναι μια παραλλαγή του μηχανοκίνητου αθλητισμού με μικρά, ανοικτά, τετράτροχα οχήματα που ονομάζεται karts, go-karts. Το Kart είναι συνήθως το σκαλοπάτι για τις υψηλότερες βαθμίδες του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016
Καρτ

Περιγραφή

Τα Karts διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην ταχύτητα και κάποια (γνωστά ως Superkarts) μπορούν να φθάσουν ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 260 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ τα go-karts που προορίζονται για το ευρύ κοινό μπορεί να περιορίζονται σε ταχύτητες που δεν υπερβαίνουν τα 40 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Οι συνήθεις μορφές αγώνα με καρτ είναι οι ακόλουθες:
Sprint.
Η μορφή σπριντ είναι μια σειρά από αγώνες μικρής διάρκειας, συνήθως για ένα μικρό αριθμό γύρων, που πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα τελικό, με μια ποικιλία από υπολογισμούς σκόρ για να καθορίσει το νικητή της διοργάνωσης. Η τυπική διάρκεια του αγώνα συνήθως δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά. Εδώ, η ταχύτητα και τα επιτυχή περάσματα είναι τα πιο σημαντικά. Ο αγώνας περιλαμβάνει τρεις κατατακτήριες κούρσες  και μια  τελευταία η οποία κρίνει τις θέσεις στο βάθρο.

Αντοχή
Οι αγώνες αντοχής διαρκούν για παρατεταμένη χρονική περίοδο, που κυμαίνεται από 30 λεπτά ως 24 ώρες ή περισσότερο, για έναν ή περισσότερους οδηγούς. Σε γενικές γραμμές, η συνέπεια, η αξιοπιστία και η στρατηγική pit έχει μεγαλύτερη σημασία από την ταχύτητα.

Speedway
Το Speedway αγωνιστικά λαμβάνει χώρα στην άσφαλτο σε οβάλ  κομμάτια τα οποία είναι συνήθως μεταξύ 1/10 μίλι και 1/4 μίλι μακριά. Τα Κομμάτια κυρίως αποτελούνται από δύο ευθείες και τέσσερις αριστερόστροφες γωνίες.
Οι Speedway αγώνες καρτ κυμαίνονται σε μήκος από 4 γύρους για ένα απλό αγώνα εως 20 γύρους για ένα κύριο αγώνα.

Άλλα οφέλη

Ανεβαίνει η αδρεναλίνη
Οκ, δεν είναι και πτώση με αλεξίπτωτο από τα 10 χιλιάδες πόδια αλλά η ταχύτητα είναι ικανή να ξυπνήσει τις αισθήσεις σου. Τι; Δεν πάνε πολύ γρήγορα; Αν βρεθείς στη θέση οδηγού ενός καλού καρτ, το μόνο που δεν θα σου λείπει είναι η ταχύτητα. Το γεγονός ότι είσαι τόσο κοντά στην άσφαλτο, οι μπάρες ασφαλείας, ο θόρυβος της μηχανής στα αυτιά σου και το αγωνιστικό κλίμα, μπορούν θα σε εξιτάρουν στο λεπτό.

Είναι παρεϊστικο
Μια ευκαιρία ακόμα για να βρεθείς με τους φίλους σου. Να πεις στην κοπέλα σου ότι θα βρεθείς με τα παιδιά, να μπείτε σε ένα αμάξι και να περάσετε μερικές ώρες μαζί. Χωρίς να είστε κολλημένοι σε μια οθόνη τηλεόρασης να βλέπετε μπάλα, χωρίς να πρέπει να παραγγείλετε ποτό. Το καρτ είναι μια υγιέστατη φάση στην οποία μπορείς να γίνεις και ανταγωνιστικός με τους φίλους σου και να περάσεις καλά.

Βρίσκεις τα όριά σου
Το οποίο ίσως να είναι και το πιο σημαντικό, όσον αφορά την οδήγηση. Γιατί ένας οδηγός, ειδικά όταν είναι νέος, νομίζει ότι με το τιμόνι στα χέρια μπορεί να κατακτήσει την άσφαλτο. Ότι το αυτοκίνητό του θα υπακούσει σε κάθε τι που θα το προστάξει. Δεν είναι όμως έτσι και το έχουν καταλάβει πολύ καλά όσοι έχουν νιώσει τις ρόδες τους να γλιστράνε και το αυτοκίνητο να φεύγει σε στροφές, ακόμα και σε ευθείες. Η πίστα του καρτ θα σου μάθει τα όρια της οδήγησης, μέχρι που σε παίρνει να πιέζεις το καρτ. Κι αν δεν το καταλάβεις γρήγορα, θα κάνεις συνέχεια παρέα στα λάστιχα.

Βγάζεις το οδηγικό σου απωθημένο
Δεν πειράζει που δεν γεννήθηκες Schuhmacher. Αλήθεια, μην στεναχωριέσαι. Στην πίστα των καρτ μπορείς να οδηγήσεις όσο γουστάρεις, να νιώσεις επαγγελματίας οδηγός και να βγάλεις τα οδηγικά σου απωθημένα. Να προσπαθήσεις να οδηγήσεις στα άκρα, όπως κάνουν πολλοί στους κανονικούς οδικούς άξονες, χωρίς όμως να κινδυνεύουν οι άλλοι γύρω σου. Γιατί στην πίστα του καρτ υπάρχει ασφάλεια. Και για εσένα και για τους γύρω σου.

Ξεφεύγεις από τα καθιερωμένα
Δεν είναι σαν να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, σε ένα μπαρ ή για καφέ με τον κολλητό σου. Το να κάνεις καρτ είναι μια διαδικασία που απαιτεί όλη σου την προσοχή όταν οδηγείς. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση από τη στιγμή που θα φορέσεις το κράνος μέχρι και την ώρα που θα το βγάλεις, να σκεφτείς κάτι άλλο από τον δρόμο και τα προπορευόμενα καρτ. Το μυαλό αδειάζει από υποχρεώσεις και προβλήματα και γεμίζει με εικόνες από στροφές και λάστιχα.

Χρήσιμες συμβουλές

Τώρα που ανοίγει ο καιρός και η βόλτα σε μία πίστα είναι επιβεβλημένη ως υποψήφιος οδηγός καλό είναι να ξέρετε κάποιες βασικές τεχνικές οδήγησης και να ενημερωθείτε για τους κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε εντός πίστας για την δική σας ασφάλεια και μόνο.

Όσον αφορά τις τεχνικές, θα μάθετε να χειρίζεστε το τιμόνι , να επιταχύνετε και να φρενάρετε όταν είναι αναγκαίο.

Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση όσον θα μάθετε και πρέπει να εξασκήσετε ώστε να γίνετε ένας καλός οδηγός κάρτ , που δεν θα φοβάται την γρήγορη οδήγηση:

Οδήγηση:

Κρατήστε το τιμόνι έχοντας τα χέρια λυγισμένα και χαλαρά .Αυτό σας προσφέρει μια γρήγορη και ξεκούραστη οδήγηση .

Φρενάρισμα στη στροφή:

Καθώς πλησιάζετε στη στροφή πατήστε το φρένο απαλά έχοντας το τιμόνι στην ευθεία , διαφορετικά αν φρενάρετε με το τιμόνι στριμμένο το κάρτ θα αρχίσει να στριφογυρίζει.

Μόλις φτάσετε στην στροφή ελαττώστε το φρένο και αυξήστε το γκάζι σταδιακά. Ασχολούμενοι με το κάρτ θα συναντήσετε πολλά διαφορετικά είδη στροφών που μόνο με προπόνηση θα μάθετε να τις περνάτε στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Θέλει πολύ μελέτη για να καταλάβετε σε ποιο σημείο πρέπει να στρίψετε το τιμόνι και πόσο , πότε πρέπει να πατήσετε φρένο και πότε γκάζι

Ταχύτητα στην ευθεία :

Πατήστε το γκάζι , και μην φοβάστε να αναπτύξετε ταχύτητα.

Αν κρατάτε το τιμόνι ευθεία και αντιμετωπίζετε και τις μικρές στροφές ως ευθείες , παίρνοντας τες μαλακά και όχι απότομα , τότε θα έχετε ως αποτέλεσμα έναν γρήγορο και ξεκούραστο αγώνα .

Όσον αφορά τους κανόνες , θα πρέπει να συμβιβαστείτε με αυτούς , ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς που μπορεί να προκληθούν από καθαρά δική σας αμέλεια.

Μπορεί να έχετε να κάνετε με μια πίστα κάρτ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύουν κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς .

Σε ποιους απευθύνεται

Ξεκινώντας από τις ηλικίες των 5 ετών με την κατηγορία baby και mini, το καρτ είναι ο ιδανικός τρόπος για μια πρώτη επαφή με την οδήγηση και την ταχύτητα. Παραμένει ωστόσο ένα σπορ, στο οποίο η ασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα και η καλή φυσική κατάσταση απαραίτητη προϋπόθεση, αν θες να διακριθείς.

Τι πρέπει να θυμάστε

Οφείλετε να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του προσωπικού της πίστας.

  • Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη κίνηση ατόμων μέσα στην πίστα κατά την διάρκεια των δοκιμών και του αγώνα.
  • Απαγορεύεται να κινήστε με αντίθετη κατεύθυνση μέσα στην πίστα .
  • Αν για οποιοδήποτε λόγω χρειαστεί να βγείτε εκτός πίστας ή το κάρτ έχει ακινητοποιηθεί εντός πίστας λόγω μηχανικής βλάβης, ειδοποιείτε τους υπόλοιπους οδηγούς σηκώνοντας το χέρι ψηλά και περιμένετε εντός του οχήματος σας , το προσωπικό να σας βοηθήσει να απομακρύνετε το κάρτ από την πίστα.
  • Οφείλετε να γνωρίζετε τις τρεις σημαίες σήμανσης και να τις χρησιμοποιείτε όταν πρέπει: Η κίτρινη σημαία σηματοδοτεί την έξοδο από την πίστα , η κόκκινη σηματοδοτεί πρόβλημα στην πίστα και η καρό σηματοδοτεί τον τερματισμό οχήματος κάρτ.
  • Απαγορεύεται η οδήγηση κάτω από την επήρεια αλκοόλ ή δυνατών φαρμάκων.
  • Οφείλετε να φοράτε πάντα το κράνος σας , για την δική σας ασφάλεια .
  • Οφείλετε να δείχνετε σεβασμό στον εξοπλισμό και το όχημα που σας παρέχεται , γιατί κάθε αδικαιολόγητη φθορά επιβαρύνει εσάς τους ίδιους
  • Απαγορεύεται η επικίνδυνη οδήγηση που ξεφεύγει από τα όρια της γρήγορης οδήγησης

Που και πως

Υπάρχουν πολλές πίστες καρτ στην Ελλάδα. Αν θες να ζήσεις την εμπειρία της οδήγησης ενός καρτ, δεν έχεις παρά να πάρεις την παρέα σου και να πας στην κοντινότερη πίστα.

Ενδεικτικό κόστος

Άρπαξε την ευκαιρία να οδηγήσεις καρτ μόνο με 5 ευρώ ανά αγώνα

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.