Σταυρόλεξα

Τα σταυρόλεξα εξασκούν έντονη επίδραση και εκγυμνάζουν τον εγκέφαλο παρουσιάζοντας νοητικά οφέλη ακόμα και δέκα χρόνια μετά. Αυτό σημαίνει ότι με την κατάλληλη άσκηση το μυαλό ενός 80χρονου μπορεί να δουλεύει όπως ενός 70χρονου. Η αξία μιας τέτοιας νοητικής «γυμναστικής» στην τρίτη ηλικία εκτείνεται σε βάθος χρόνου και μάλιστα χωρίς πολύχρονη προσπάθεια.

Σταυρόλεξα

Περιγραφή

Είναι καταγεγραμμένο ότι οι ηλικιωμένοι που λύνουν σε τακτική βάση σταυρόλεξα βοηθούν τον εγκέφαλό τους να παραμείνει νεότερο, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας ή Αλτσχάϊμερ. Τα οφέλη μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη καθημερινή προσπάθεια, αντιμετωπίζοντας λιγότερες δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως: την επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση, τα ψώνια, τη διαχείριση των οικονομικών κ.α.

Ακριβώς όπως η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για σωματική υγεία και ευεξία, το ίδιο ισχύει και με το μυαλό που χρειάζεται κάποιου είδους άσκηση για να παραμένει νέο και σε εγρήγορση. Λύνοντας σταυρόλεξα συχνά, ουσιαστικά εκγυμνάζετε το μυαλό σε εντατική βάση.

Το σίγουρο είναι ότι η προσπάθεια επίλυσης ενός σταυρόλεξου δεν είναι χάσιμο χρόνου. Αντίθετα υπάρχουν πολλά οφέλη, με ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα είναι ότι κρατά τον εγκέφαλό σας ενεργό και ενισχύει τη λειτουργία του.

Οφέλη για την υγεία

  • Βελτιώνει τη μνήμη και τους λογικούς συνειρμούς.
  • Διεγείρει τη σκέψη και το μυαλό.
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων άνοιας ή Αλτσχάιμερ. 

Άλλα οφέλη

  • Βελτιώνει τη λεκτική επικοινωνία και εμπλουτίζει το λεξιλόγιο.
  • Αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων.
  • Προσφέρει ικανοποίηση και ευχαρίστηση ιδιαίτερα με την επίλυση δύσκολων γρίφων.
  • Προκαλεί ένα αίσθημα ηρεμίας και ευταξίας.
  • Παρέχει απόδραση από την καθημερινή ρουτίνα.
  • Σας εκπαιδεύει στην γρήγορη και αποτελεσματική σκέψη.

Χρήσιμες συμβουλές

Με το συχνό παιχνίδι, αποκτάτε την ικανότητα να λύνετε γρηγορότερα και όλο πιο δύσκολους γρίφους, προχωρώντας κάθε φορά σε πιο δύσκολο επίπεδο. Με την εξάσκηση του μυαλού θα γίνετε πιο ευτυχισμένοι και θα νιώθετε πιο έξυπνοι. Αξίζει, εφεξής, να διαθέσετε λίγο χρόνο για να λύσετε σταυρόλεξα καθημερινά!

Σε ποιους απευθύνεται

Τα σταυρόλεξα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους. Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια που ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων. Επίσης είναι μια εξαιρετική εμπειρία που μπορούν να μοιραστούν οι γονείς με τα παιδιά τους και να παίξουν μαζί.  

Που και πως

Υπάρχουν περιοδικά αποκλειστικά με σταυρόλεξα, αλλά και περιοδικά και εφημερίδες που περιλαμβάνουν στη θεματολογία τους κάποια προς επίλυση. Ωστόσο, εύκολα μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω διαδικτύου σε μια πληθώρα παιχνιδιών όσο και μέσα από εφαρμογές για τα τηλέφωνα smartphones και tablets.

Sudoku

Sudoku

To Sudoku είναι ένα από το πιο δημοφιλή παιχνίδια αριθμών που μπορείτε να παίξετε καθημερινά. Παίζοντας συχνά sudoku, ουσιαστικά εκγυμνάζετε το μυαλό σε εντατική βάση. Το Sudoku απαιτεί από τους παίκτες να σκέφτονται στρατηγικά και να λύνουν τα προβλήματα δημιουργικά.

Τάβλι

Τάβλι

Το τάβλι είναι ένα από τα αρχαιότερα παιχνίδια στον κόσμο, ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα και παίζεται από δύο παίκτες. Είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τεχνικό αλλά και τυχερό, αφού λόγω της ύπαρξης του ζαριού μπορεί να ευνοήσει τον έναν ή τον άλλο παίκτη.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.