Πιλάτες

Πιλάτες είναι μια μέθοδος άσκησης που εκτείνεται σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος με ισορροπημένο τρόπο. Είναι μια σειρά από περίπου 500 ασκήσεις εμπνευσμένες από γυμναστική, γιόγκα και το μπαλέτο. Με τις Πιλάτες μπορείτε να Βελτιώσετε την ευελιξία, τη δύναμη, την ισορροπία και την επίγνωση του σώματος.

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016
Πιλάτες

Περιγραφή

Η Πιλάτες μπορεί να είναι μία αερόβια και μη αερόβια μορφή άσκησης. Απαιτεί συγκέντρωση και εστίαση, επειδή μπορείτε να μετακινήσετε το σώμα σας μέσα από συγκεκριμένες περιοχές της κίνησης. Κάθε άσκηση έχει μια καθορισμένη τοποθέτηση,  ρυθμό και αναπνοή.

Με τις Πιλάτες συνήθως δεν υπάρχει εφίδρωση, απλά έντονη συγκέντρωση. Η προπόνηση αποτελείται από μια ποικιλία αλληλουχιών άσκησης που εκτελούνται σε χαμηλές επαναλήψεις, συνήθως πέντε έως δέκα φορές, σε μία συνεδρία από 45 έως 90 λεπτά. Μια τυπική προπόνηση Pilates περιλαμβάνει μια σειρά από ασκήσεις και διατάσεις. Κάθε άσκηση γίνεται με προσοχή με κατάλληλες τεχνικές αναπνοής και έλεγχο των κοιλιακών μυών. Για να αποκομίσετε το μέγιστο όφελος, πρέπει να κάνετε Pilates τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Η μέθοδος Pilates διδάσκεται να ταιριάζει σε κάθε άτομο και  οι ασκήσεις επαναξιολογούνται τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλες για το συγκεκριμένο άτομο. Λόγω της ατομική προσοχής, αυτή η μέθοδος μπορεί να ταιριάξει σε όλους, από αθλητές υψηλού επιπέδου, για τα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, ακόμα και για  έγκυες γυναίκες και  άτομα με χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

 

Οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν:

 • Βελτίωση της ευελιξίας.
 • Αυξημένη μυϊκή δύναμη, ιδιαίτερα των κοιλιακών μυών σας, της πλάτης, των γοφών και των γλουτών.
 • Ισορροπημένη μυϊκή δύναμη και στις δύο πλευρές του σώματός σας.
 • Βελτιωμένη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης σας.
 • Βελτιωμένη στάση του σώματος.
 • Την αποκατάσταση ή την πρόληψη των τραυματισμών που σχετίζονται με μυϊκές ανισορροπίες.
 • Χαλάρωση των ώμων σας, του λαιμού και του πάνω μέρος της πλάτης σας.
 • Ασφαλή αποκατάσταση της σπονδυλικής στήλης.
 • Πρόληψη των μυοσκελετικών βλαβών.
 • Αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων και κυκλοφορία μέσω βαθιάς αναπνοής.
   

Άλλα οφέλη

Η μέθοδος Πιλάτες στοχεύει εξίσου σε νου και σώμα. Βασικός στόχος της είναι η αρμονία πνεύματος και σώματος, καθώς ο Pilates πίστευε πως ο έλεγχος του νου επιφέρει και πλήρη έλεγχο του σώματος. Ευλυγισία, ελαστικότητα κινήσεων, σωστή αναπνοή, αντοχή, πνευματική ισορροπία, ενεργητικότητα, καλή κυκλοφορία του αίματος είναι μερικά από τα οφέλη (και στόχοι ταυτόχρονα) του Πιλάτες.

Με τις ασκήσεις του Πιλάτες ρυθμίζεις την αναπνοή σου, χαλαρώνεις σωματικά και ψυχολογικά, κάθε κίνηση έχει την δική της βαρύτητα και άσκηση την άσκηση αποκτάς μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση. Την οποία σταδιακά ενσωματώνεις και στην καθημερινότητά σου.

 

Χρήσιμες συμβουλές

Παρά το γεγονός ότι η Pilates είναι μια χαμηλής έντασης άσκηση, κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή πριν ξεκινήσουν για ένα νέο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων:

 • Οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση
 • Έγκυες γυναίκες
 • Άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω
 • Άτομα με προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση όπως καρδιοπάθεια
 • Άτομα με προϋπάρχουσες κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος
 • Οι άνθρωποι που είναι πολύ υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Σε ποιους απευθύνεται

Η Pilates απευθύνεται σε όλους, από αρχάριους μέχρι προχωρημένους. Μπορείτε να εκτελέσετε ασκήσεις με το βάρος του σώματος, ή με τη βοήθεια των διαφόρων κομματιών του εξοπλισμού.

Τι πρέπει να θυμάστε

Δείτε το γιατρό σας για ένα check-up για να αξιολογήσει το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης πριν από την ανάληψη ενός  προγράμματος άσκησης.

Η Pilates είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης και άσκησης που εστιάζει στη μυϊκή ισορροπία.

Βρείτε ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο εκπαιδευτή για πιλάτες

Που και πως

Τα μαθήματα γίνονται σε εξειδικευμένα στούντιο Pilates, κλινικές φυσιοθεραπείας ή στο τοπικό κέντρο αναψυχής της κοινότητά σας.

Η μέθοδος Πιλάτες ξεκίνησε με 34 βασικές ασκήσεις που σιγά σιγά εξελίχθηκαν και με τις διάφορες παραλλαγές πλέον φτάνουν τις 500. Μπορούμε και μόνοι μας από ένα βιντεάκι να ακολουθήσουμε μια ‘ρουτίνα’ ασκήσεων Πιλάτες αλλά το ιδανικό είναι να έχουμε την επίβλεψη κάποιου ειδικού. Γιατί ενώ μπορεί να ξέρουμε τη ροή των ασκήσεων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τις εκτελούμε σωστά, να μην παίρνουμε σωστές αναπνοές ή οι ασκήσεις αυτές να μην είναι οι καταλληλότερες για το σώμα και τον οργανισμό μας. Επίσης μειώνουμε τον κίνδυνο να τραυματιστούμε από λάθος εκτέλεση κάποιας άσκησης.

Ενδεικτικό κόστος

Σχεδόν όλα τα γυμναστήρια διαθέτουν προγράμματα με Πιλάτες οπότε το κόστος αποτελεί μέρος των χρημάτων που πληρώνεται για την ετήσια συνδρομή σας.

Αν θέλετε να έχετε personal trainer τότε θα πρέπει να υπολογίσετε ότι το κάθε μάθημα θα σας κοστίσει περίπου €20/ώρα ή  μπορείτε να μειώσετε το κόστος αν κάνετε το μάθημα  με μια φίλη ή ένα φίλο σας

 

Βρες παρέα για Πιλάτες

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.