Ιππασία

Η ιππασία είναι ένα από τα πιο ευγενή αθλήματα, που γυμνάζουν το σώμα αλλά ομορφαίνουν και την ψυχή. Διαμορφώνει σωστούς κι υπεύθυνους χαρακτήρες, με σεβασμό στα ζώα και τους ανθρώπους, με ευαισθησίες και αγάπη για το περιβάλλον. Η εμπιστοσύνη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η φιλία, η αγάπη είναι πολύ σημαντικά συναισθήματα που παίρνετε από την επαφή με τα άλογα.

Ιππασία

Περιγραφή

Η Ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα. Η εφαρμογή ίδιων κανόνων αξιολόγησης και βαθμολόγησης ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και η επιβράβευση όχι μόνο του ιππέα ή της αμαζόνας αλλά και του αλόγου, καθιστούν την Ιππασία μοναδική ως άθλημα.

Ο ιππέας ή η αμαζόνα και το άλογο θεωρούνται μια ομάδα. Απαιτούνται χρόνια συστηματικής προσπάθειας προκειμένου να μπορούν να εκτελούν ασκήσεις δεξιοτεχνίας, ταχύτητας, αντοχής και υπερπήδησης εμποδίων

Τα αναγνωρισμένα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιππασίας αγωνίσματα είναι τα ακόλουθα: Υπερπήδηση εμποδίων, Ιππική δεξιοτεχνία, Ιππικό τρίαθλο, Reining, Γυμνιππευτική (vaulting), Μαραθώνιος και Αμαξοδήγηση (driving).

Τα επτά αυτά αγωνίσματα συμπεριλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Ιππικών Αγώνων , τα οποία διεξάγονται ανά τέσσερα χρόνια, στο ζυγό έτος μεταξύ δύο θερινών Ολυμπιάδων.

Οφέλη για την υγεία

Γυμνάζετε τον Κορμό σας και όλους τους μύες που σας βοηθούν να ισορρπήσετε πάνω στο άλογο.

Βελτιώνει την καρδιακή σας υγεία. Ανάλογα με τον τύπο της ιππασίας και την ταχύτητα και την ευκινησία του αλόγου, η ιππασία μπορεί να απαιτήσει περισσότερη προσπάθεια, ενέργεια, και καρδιαγγειακή ικανότητα.

Άλλα οφέλη

Η εμπιστοσύνη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η φιλία, η αγάπη είναι πολύ σημαντικά συναισθήματα που παίρνουμε από την επαφή μας με τα άλογα.

Η ιππασία είναι μια πολύ χαλαρωτική εμπειρία, διότι η μόνη εστίαση είναι στην σωστή καθοδήγηση του αλόγου και στην παραμονή πάνω σε αυτό.

Για πολλούς ένα άλογο είναι μια σύνδεση με τη φύση είτε οδηγούν στην Αρένα ή σε ένα μονοπάτι. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά και συντροφιά, ενώ συνεργάζονται με το άλογό τους.

Το άλογο γίνεται θεραπευτικό μέσο σε άτομα με αναπηρία και έχει  βασικό σκοπό την αποκατάσταση του ασθενούς, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους.

Χρήσιμες συμβουλές

Ο κάθε αναβάτης - ανεξάρτητα από την ηλικία ή την εμπειρία - θα πρέπει να φοράει κράνος, γιατί τα τραύματα στο κεφάλι είναι τα πιο συχνά που προέρχονται από ατυχήματα ιππασίας.

Ο νούμερο ένα λόγος που οι άνθρωποι δεν θέλουν να φορούν κράνη είναι επειδή νομίζουν ότι είναι αρκετά έμπειροι ώστε να γνωρίζουν πώς να ελέγχουν το άλογο αλλά τα άλογα μπορεί να είναι απρόβλεπτα όταν τρομάξουν και αυτό να προκαλέσει σοβαρή πτώση.

Τι πρέπει να θυμάστε

Για τον απλό παρατηρητή μπορεί να μοιάζει ότι ο αναβάτης απλά κάθεται στο άλογο, το άλογο κάνει όλη τη δουλειά, αλλά κάποιος που έχει ανεβεί σε ένα άλογο θα γνωρίζει πόσο λάθος είναι αυτό.

Τα οφέλη της ιππασίας είναι τεράστια απόλαυση, σωματική και διανοητική ικανότητα και μια ευκαιρία να απολαύσετε την ύπαιθρο, μπορεί να καταστεί όμως επικίνδυνη αν δεν κερδίσετε την εμπιστοσύνη του αλόγου.

Που και πως

Αν το άθλημα της ιππασίας είναι το αγαπημένο σας, θα βρείτε πολλούς οργανωμένους ιππικούς ομίλους για να το χαρείτε με την ψυχή σας, παρέα με τους φίλους ή τα παιδιά σας.

Τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια προάστια, σε απόσταση κοντινή από το κέντρο των Αθηνών αλλά και σε άλλε περιοχές της χώρας,  θα απολαύσετε αξέχαστες στιγμές καλπάζοντας στην πλάτη ενός αλόγου…

Ενδεικτικό κόστος

Ένα θεωρητικό και πρακτικό μάθημα ιππασίας διάρκειας 40 λεπτών ξεκινάει από τα €25, ενώ υπάρχουν και αρκετές προσφορές.

Βρες παρέα για Ιππασία

Περίπατος με σκύλο

Περίπατος με σκύλο

Η βόλτα με το σκύλο μερικές φορές την εβδομάδα είναι μια πολύ καλή ήπια άσκηση. Η τακτική άσκηση με το κατοικίδιό σας είναι καλό τόσο για εσάς όσο και για την υγεία του σκύλου σας και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή διασκέδαση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για εσάς από έναν συνεργάτη στη δραστηριότητα.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.