Αναρρίχηση

H αναρρίχηση είναι ένα συναρπαστικό σπορ τελείως ξεχωριστό από κάθε άλλο, που προσφέρει εκπληκτικές συγκινήσεις. Απαιτεί αυτοέλεγχο, αυτοσυγκέντρωση, στρατηγική και πολύ καλή φυσική κατάσταση.

  • Αναρρίχηση
  • Αναρρίχηση
  • Αναρρίχηση

Περιγραφή

Η αναρρίχηση είναι η δραστηριότητα στην οποία χρησιμοποιείτε  τα χέρια, τα πόδια, ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος σας να ανέβετε σε κάθετη ή κεκλιμένη σκληρή επιφάνεια με τη χρήση ειδικών τεχνικών και κινήσεων. Αυτό γίνεται για αναψυχή, ή και ανταγωνιστικά με άλλους παίχτες.

Η αναρρίχηση μπορεί να γίνει  σε εσωτερικούς ή και εξωτερικούς χώρους.

Ελεύθερη αναρρίχηση

Η αναρρίχηση θεωρείται ελεύθερη όταν η προώθηση γίνεται μόνο με τα φυσικά πατήματα και πιασίματα του βράχου. Η χρήση του σχοινιού και του υπόλοιπου εξοπλισμού περιορίζεται μόνο στην ασφάλεια του αναρριχητή σε περίπτωση πτώσης.

Μοναχική αναρρίχηση

Η αναρρίχηση θεωρείται μοναχική όταν ο αναρριχητής σκαρφαλώνει μόνο με τις δικές του δυνάμεις, χωρίς την βοήθεια ενός σχοινοσυντρόφου ο οποίος θα τον ασφαλίζει και θα τον ξεκουράζει σε κάποια τμήματα της διαδρομής.

Αθλητική αναρρίχηση

Η αναρρίχηση θεωρείται αθλητική όταν για την ασφάλιση του αναρριχητή χρησιμοποιούνται μόνιμες ενδιάμεσες ασφάλειες, που έχουν προτοποθετηθεί, χωρίς να απαιτείται η τοποθέτηση προσωρινών ασφαλειών από τον ίδιο.

Οφέλη για την υγεία

  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία
  • Βοηθάει να χάσετε βάρος.  Η Αναρρίχηση σε μέτρια ένταση για μία ώρα περίπου θα σας βοηθήσει να κάψετε περίπου 400 θερμίδες.
  • Αυξάνει την μυϊκή μάζα στα χέρια, στήθος, πλάτη, και ακόμη και τα πόδια.

Άλλα οφέλη

  • Αναρρίχηση αναπτύσσει την εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση.
  • Είναι μια ευφυής άσκηση. Οι αναρριχητές συνεχώς προκαλούν τους  εαυτούς τους  να ολοκληρώσουν μια διαδρομή.
  • Οι αναρριχητές χρησιμοποιούν μια άσκηση που ονομάζεται απεικόνιση. Αυτό είναι όταν ο ορειβάτης προβάρει διανοητικά τις κινήσεις της ανόδου.
  • Η αναρρίχηση σας βοηθά να ανακαλύψετε τα όριά σας και, στη συνέχεια, σας ωθεί πέρα ​​από αυτά. Ανανεώνει το πνεύμα της περιπέτειας και δίνει την ευκαιρία για πραγματικό ενθουσιασμό.

Χρήσιμες συμβουλές

1. Βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι με τους οποίους κάνετε αναρρίχηση είναι ικανοί και έχουν τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται.

2. Αναλύστε το περιβάλλον στο οποίο θα κάνετε αναρρίχηση.

3. Ελέγξτε ο ένας τον άλλον πριν την αναρρίχηση

4.  Όταν ασφαλίζετε:

επιλέξτε προσεκτικά το σημείο από το οποίο θα ασφαλιστείτε και πάντα να κάνετε ένα κόμπο στην άκρη του σχοινιού. Έτσι θα αποφύγετε το γλίστρημα του σχοινιού μέσα από το ασφαλιστικό σας μέσο. Επίσης προσέξτε  το σχοινί να μην είναι λανθασμένα τοποθετημένο ανάμεσα στα πόδια σας.

Σε ποιους απευθύνεται

Μπορείτε να ανεβείτε με τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή μόνος  σας.

Η αναρρίχηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε παρέα με άλλους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, κοινούς στόχους και έχουν την ίδια φιλοσοφία για τη ζωή.

Τι πρέπει να θυμάστε

Στην ελεύθερη αναρρίχηση οι κίνδυνοι τραυματισμού είναι αυξημένοι και οφείλονται κυρίως σε λάθη του αναρριχητή.

Είναι ένα είδος αναρρίχησης το οποίο δεν συνίσταται σε καμία περίπτωση σε αρχάριους, φιλόδοξους αναρριχητές και απαιτείται πολυετή εμπειρία στο χώρο για να την πραγματοποιήσει κάποιος.

Που και πως

Αναρρίχηση βράχου, πάγου, χιονιού και μικτή

Η αναρρίχηση παίρνει διάφορες ονομασίες ανάλογα με το φυσικό περιβάλλον πάνω στο οποίο σκαρφαλώνει ο αναρριχητής.

Τεχνητή αναρρίχηση

Η αναρρίχηση θεωρείται τεχνητή όταν ο αναρριχητής εκτός από τα φυσικά πατήματα και πιασίματα του βράχου χρησιμοποιεί και άλλα (μόνιμα ή προσωρινά) που ο ίδιος ή κάποιος πριν από αυτόν τοποθέτησε πάνω στον βράχο, προκειμένου να μειώσει την φυσική δυσκολία της διαδρομής και έτσι να μπορέσει να την ολοκληρώσει.

Αναρρίχηση σε πίστα

Η αναρρίχηση σε πίστα είναι η αναρρίχηση που διεξάγεται σε κλειστό χώρο, όπου το πεδίο αναρρίχησης έχει κατασκευαστεί με τεχνητά πιασίματα και πατήματα, βιδωμένα σε τοίχο.

Bouldering

Το Bouldering είναι η αναρρίχηση σε πολύ χαμηλά βράχια ή ογκόλιθους (boulders).

Ενδεικτικό κόστος

Αρκετοί ορειβατικοί και αναρριχητικοί σύλλογοι στην Αθήνα έχουν τις δικές τους σχολές αναρρίχησης στις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε στα αρχάρια τμήματα, τα οποία συνήθως διαρκούν πέντε Σαββατοκύριακα και κοστίζουν από 200-300€.

Βρες παρέα για Αναρρίχηση

Ελεύθερη Πτώση

Ελεύθερη Πτώση

Αφήσετε πίσω σας το αεροπλάνο και να πέστε στο κενό από τα 5, 10 ή ακόμα και 13 χιλιάδες πόδια. Η ελεύθερη πτώση είναι μία από τις συναρπαστικότερες εμπειρίες που μπορεί κανείς να ζήσει!

Παραπέντε

Παραπέντε

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente) αποτελεί την νεώτερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Είναι η απογείωση και η πτήση με την χρήση ενός ειδικού αλεξίπτωτου από μια πλαγιά σε ύψος, με την εκμετάλλευση των ανοδικών ρευμάτων του άνεμου.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.