Παζλ συναρμολόγησης

H επίλυση παζλ σε τακτική βάση έχει πολλά εκπαιδευτικά οφέλη και εξασκούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα συν αρμολογούμενα παζλ ειδικά καλλιεργούν την συγκέντρωση και αφοσίωση στο στόχο, τη ψυχική αντοχή, την υπομονή, την παρατηρητικότητα και τους λογικούς συνειρμούς.

Παζλ συναρμολόγησης

Περιγραφή

H επίλυση παζλ σε τακτική βάση έχει πολλά εκπαιδευτικά οφέλη και εξασκούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα συν- αρμολογούμενα παζλ ειδικά καλλιεργούν την συγκέντρωση και αφοσίωση στο στόχο, τη ψυχική αντοχή, την υπομονή, την παρατηρητικότητα και τους λογικούς συνειρμούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το όφελος από την καθημερινή ενασχόληση συνδέεται άμεσα με το πόσο δύσκολο είναι το παζλ.  Κάθε μυαλό είναι διαφορετικό, και μερικοί άνθρωποι νοιώθουν μια μεγαλύτερη οικειότητα στην συναρμολόγηση παζλ.

Στατιστικά φαίνεται ότι διαφορετικοί τύποι παζλ είναι κατάλληλοι για κάθε ηλικιακή ομάδα. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, είναι σημαντικό η δυσκολία και το είδος του παζλ να ανταποκρίνεται στο σωστό επίπεδο του παίχτη ώστε να μην προκαλεί περιττό άγχος λόγω υπερβολικής δυσκολίας αλλά ούτε και αδιαφορία ή βαρεμάρα λόγω υπερβολικής ευκολίας.  

Ο παρακάτω πίνακα συσχετίζει την ηλικία με τη δυσκολία στη συναρμολόγηση παζλ.

 

 


 

Οφέλη για την υγεία

 • Ρίχνει το ρυθμό των αναπνοών.
 • Μειώνει την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση.
 • Βελτιώνει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
 • Αποφορτίζει το μυαλό από περιττές σκέψεις και βαρίδια του παρελθόντος.  

Άλλα οφέλη

 • Αυξάνει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
 • Αναπτύσσει τις ικανότητες διαχείρισης έργου.
 • Προσφέρει εγκεφαλική γαλήνη και ηρεμία.
 • Ενισχύει τις ικανότητες αυτοδιαχείρισης και συγκέντρωσης.
 • Αυξάνει τις οπτικές δεξιότητες και την παρατήρηση.
 • Αναπτύσσει τις γνωστικές ικανότητες.
 • Κοινωνικοποιεί.
 • Καλλιεργεί τη συνεργασία.
 • Επεκτείνει τη δημιουργικότητα.

Χρήσιμες συμβουλές

Επιλέξτε το είδος και τη δυσκολία του παζλ ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο της εμπειρίας.

Σε ποιους απευθύνεται

Το παζλ μπορεί να κάνει θαύματα στο ανθρώπινο μυαλό. Παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένοι, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τη βελτίωση της μνήμης, της δημιουργικότητας, της διάθεσης και της εγρήγορσης του εγκεφάλου.

Που και πως

Αναζητήστε το παζλ που σας ταιριάζει στο κοντινότερο πολυκατάστημα παιχνιδιών ή βιβλιοπωλείο, στο διαδίκτυο ή κάνοντας αναζήτηση στο eBay. Βρείτε παζλ που θα απολαύσετε ατομικά ή με παρέα.

Βρες παρέα για Παζλ συναρμολόγησης

Σκάκι

Σκάκι

Το σκάκι είναι ίσως το ιδανικότερο παιχνίδι για να ακονίσετε το μυαλό σας, αλλά και να επωφεληθείτε διαχρονικά από στην πνευματική και ψυχική υγεία που προσφέρει.

Τάβλι

Τάβλι

Το τάβλι είναι ένα από τα αρχαιότερα παιχνίδια στον κόσμο, ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα και παίζεται από δύο παίκτες. Είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τεχνικό αλλά και τυχερό, αφού λόγω της ύπαρξης του ζαριού μπορεί να ευνοήσει τον έναν ή τον άλλο παίκτη.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.