Snowboard

Πατώντας γερά πάνω στη σανίδα και καθώς γλιστρά με ταχύτητα σε χιονισμένες πλαγιές (απάτητες και πατημένες) νιώθεις το χιόνι «υποταγμένο» κάτω από τα πόδια σου έτοιμο να σε αγκαλιάσει καθώς σηκώνεται ψηλά ακολουθώντας τις χορευτικές φιγούρες του freestyle. Και όταν αποφασίζεις να σηκωθείς στον αέρα για άλματα big air νιώθεις πλέον την απόλυτη ελευθερία στο χιόνι. Είναι οι στιγμές μοναδικές που πλημμυρίζεις από αισθήματα που ίσως κανένα άλλο σπορ δε μπορεί να προσφέρει. Όλοι καταλάβατε προφανώς ότι πρόκειται για το snowboard. Το άθλημα που αν και σχετικά καινούργιο έχει ενταχθεί στα ολυμπιακά αθλήματα και κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις όλων και ιδιαίτερα των νέων.

Snowboard

Περιγραφή

Από το ξεκίνημά του ως ένα καθιερωμένο χειμερινό άθλημα, το snowboard έχει αναπτύξει διάφορες μορφές, κάθε μία με δικό της εξειδικευμένο εξοπλισμό και  τεχνική. Οι πιο κοινές μορφές σήμερα είναι: freeride, freestyle, και freecarve . Αυτές οι μορφές  χρησιμοποιούνται τόσο για ερασιτεχνικό όσο και επαγγελματικό snowboard.

Το Freeriding έχει  την έννοια των δυναμικών τροποποιήσεων διαφόρων στυλ σε μια διαρκή κίνηση, έτσι ώστε ο συνδυασμός γίνεται ένα στυλ από μόνη της.

 Το Freestyle Snowboarding είναι οποιαδήποτε στυλ που  περιλαμβάνει την εκτέλεση κόλπων. Σε ελεύθερο στυλ ο αναβάτης χρησιμοποιεί φυσικά και τεχνητά αντικείμενα για να εκτελεί κόλπα. Είναι ένα δημοφιλές στυλ  που διακρίνετε τις δημιουργικές πτυχές του snowboard, σε αντίθεση με ένα ύφος σαν το αλπικό snowboarding.

Αλπικό snowboarding. Μερικές φορές ονομάζεται freecarving, αυτό λαμβάνει χώρα στο σκληρό  ή καλλωπισμένο χιόνι . Περιλαμβάνει μικρά ή καθόλου άλματα και χαρακτηρίζετε από  την πειθαρχία.  Με το Alpine Snowboarding ασχολείται ένα μικρό τμήμα του γενικού πληθυσμού snowboard, που είναι  ένα καλά δικτυωμένο.

Οφέλη για την υγεία

Το Snowboarding είναι μια αερόβια άσκηση. Ακόμα κι αν δεν είστε ο πιο ικανός snowboarder, μπορείτε να απολαύσετε τα καρδιαγγειακά οφέλη και να κάψετε θερμίδες.

Ο μέσος άνθρωπος καίει μέχρι και 450 θερμίδες ανά ώρα, γι 'αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσετε βάρος και να αυξήσετε την αντοχή σας.

Το snowboarding λειτουργεί όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες στο σώμα σας και λειτουργεί ακόμα και κάποιους μύες τους οποίους μπορεί να μην χρησιμοποιείτε συχνά, όπως αυτούς κάτω στα πόδια και στους αστραγάλους σας. Θα χρησιμοποιήσετε τους τετρακέφαλους, τους οπίσθιους μηριαίους και τις γάμπες σας για να οδηγήσετε το snowboard. Οι μύες στους αστραγάλους και στα πόδια σας θα σας βοηθήσουν να οδηγήσετε το snowboard και οι μύες του κορμού σας θα γίνουν ισχυρότεροι καθώς τους χρησιμοποιείτε για ισορροπία.

Το snowboarding λειτουργεί ακόμα και τους μύες των χεριών και των ώμων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ισορροπία αλλά και για να σηκώσετε τον εαυτό σας όταν πέσετε.

Άλλα οφέλη

Το Snowboarding απελευθερώνει ενδορφίνες.Το snowboarding, όπως και κάθε μορφή άσκησης, απελευθερώνει ενδορφίνες, οι νευροδιαβιβαστές υπεύθυνοι για τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ευημερίας.

Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους βοηθά επίσης στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους, έτσι το snowboarding μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους και να υποστηρίξει την ψυχική σας υγεία.

Χρήσιμες συμβουλές

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθετε είναι να έχετε ισορροπία και να τσουλάτε σιγά σιγά σε μικρή κλίση. Τα πόδια σας πρέπει να έχουν άνοιγμα ίσο με το άνοιγμα των ώμων. Το βάρος του σώματος σας πρέπει να πέφτει μπροστά στα γόνατα, τα οποία πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα. Το σώμα σας επίσης να είναι όρθιο. Αφού καταφέρετε να σταθείτε, το δεύτερο πράγμα είναι να μάθετε να φρενάρετε. Αυτό σε πρώτη φάση τουλάχιστον μπορεί να γίνει σχηματίζοντας «Λ» με τις μύτες των πέδιλων. Μετά το φρενάρισμα σειρά έχει το τιμόνι. Αν θέλετε να στρίψετε δεξιά γυρίζετε την αριστερή φτέρνα προς τα αριστερά, αν θέλετε να στρίψετε αριστερά γυρίζετε τη δεξιά φτέρνα δεξιά.

Σε ποιους απευθύνεται

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ο,τι το snowboard είναι πολύ δύσκολο πράγμα το οποίο δεν ισχύει. Αυτό που απαιτεί είναι να έχεις μια βασική ισορροπία και όλα τα άλλα γίνονται με την πρακτική και μερικές τούμπες.  Ο καθένας μπορεί να μάθει  snowboard. Πόσο καλά μπορείτε να κάνετε εξαρτάται από το κίνητρό σας και ένα  καλό εκπαιδευτή.

Τι πρέπει να θυμάστε

Αν το βρίσκετε δύσκολο να κρατήσετε την ισορροπία σας, ενώ άλλοι στην ομάδα κινούνται κατά μήκος από μόνοι τους μπορεί να αισθανθείτε απογοήτευση. Μην το πάρετε πάρα πολύ σοβαρά. Ο καθένας μαθαίνει με διαφορετικούς ρυθμούς και σε κάποιο σημείο θα σας κάνει κλικ και φύγατε. Μια εναλλακτική λύση είναι να πάρετε ένα ιδιωτικό μάθημα, όπου θα έχετε την πλήρη προσοχή του εκπαιδευτή.

Που και πως

 • Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας
 • 3-5 Πηγάδια
 • Ανηλίου Μέτσοβο
 • Βασιλίτσας
 • Βελουχίου
 • Βίγλας Πισοδερίου
 • Βίτσι
 • Βόρας Καϊμακτσαλάν
 • Γεροντόβραχου
 • Ελατοχωρίου
 • Καλαβρύτων
 • Λαϊλιάς
 • Μαινάλου
 • Παρνασσού
 • Περτουλίου
 • Πηλίου
 • Σέλι
 • Φαλακρό
 • Χρυσό Ελάφι

•Η σανίδα, οι μπότες και οι δέστρες είναι ο βασικός εξοπλισμός για το snowboard.

•Η σανίδα που θα επιλέξετε είναι ανάλογη των κιλών, του ύψους της ηλικίας και του φύλου σας.  Το μήκος τους ξεκινά από τους 80 πόντους και φτάνει τα 2 μέτρα. Η σανίδα ενός αρχάριου θα πρέπει να έχει μήκος 20 πόντους μικρότερο από το ανάστημα του.

•Οι λάμες του snowboard θα πρέπει να είναι καλά ακονισμένες, γυαλισμένες και καθαρές. Προσέξτε τη βάση του σανιδιού,  το πλαστικό πρέπει να είναι πεντακάθαρο,  χωρίς λακκούβες  και γρατσουνιές, καλά κερωμένο. Πως θα το καταλάβετε ? Ακουμπάτε στη βάση το πρόσωπο ή το χέρι σας, και αν σας χαϊδεύει σαν βαμβάκι, τότε είναι καλό.  Μόνο έτσι θα γλιστρά εύκολα στο χιόνι ή στην πούδρα.

Ενδεικτικό κόστος

Υπάρχουν οργανωμένες σχολές με καταρτισμένους και έμπειρους εκπαιδευτές, που είναι έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουν ανά πάσα στιγμή. Το μάθημα κοστίζει από 15€/άτομο σε γκρουπάκια των 4 ατόμων, μέχρι 40€ όταν πρόκειται για ιδιαίτερο μάθημα. Καλό είναι να κλείσετε το ραντεβού σας για το μάθημα με κάποιες από τις σχολές σκι που υπάρχουν στο χιονοδρομικό.

Ενοικίαση εξοπλισμού από το κατάστημα του χιονοδρομικού κοστίζει από 15€ το σετ.

Κόστος εισιτηρίου στην πίστα αρχαρίων από  5€.

Βρες παρέα για Snowboard

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.