Ιστιοπλοΐα

Στη σημερινή εποχή, όταν γίνεται λόγος για ιστιοπλοΐα, γίνεται για το άθλημα που είναι συναρπαστικό και είναι ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν, γιατί συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών, που πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι.

 • Ιστιοπλοϊα
 • Ιστιοπλοϊα
 • Ιστιοπλοϊα

Περιγραφή

Η Ιστιοπλοΐα δεν είναι μόνο μια διασκεδαστική δραστηριότητα για να κάνετε με τους φίλους και την οικογένεια στις διακοπές σας, αλλά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος ασκηθείτε ήπια.  Η οδήγηση ενός ιστιοφόρου είναι ίσως πιο σκληρή δουλειά από ό, τι νομίζετε, αλλά τα καλά νέα είναι ότι ασκείστε χωρίς καν να το καταλαβαίνετε, το οποίο είναι αυτό που το κάνει τόσο διασκεδαστικό!

Η εξάπλωση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στις τελευταίες δεκαετίες είναι τρομακτική, γι’ αυτό και οι ειδικοί έχουν φτιάξει πολλές κατηγορίες σκαφών. Σκάφη μεγάλα που είναι για αγώνες ανοικτής θάλασσας και σκάφη που είναι για αγώνες τριγώνου.

Τα σκάφη ανοικτής θάλασσας είναι τριών κατηγοριών, που δεν έχουν «στάνταρ» (σταθερά) χαρακτηριστικά, αφού το κάθε εργοστάσιο έχει τη δική του ναυπηγική τεχνική ("πατέντα").

Αντίθετα, τα λεγόμενα σκάφη τριγώνου έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και με αυτά ασχολούνται περισσότεροι αθλητές, αφού είναι για ένα, δύο ή τρεις το πολύ αθλητές. Στα σκάφη ανοικτής θάλασσας επιβαίνουν πολλοί αθλητές, που μπορεί να συμμετέχουν 9, αλλά και 15.

 

 

Οφέλη για την υγεία

 • Μυϊκή  δύναμη και αντοχή:  Το ανέβασμα των πανιών, το τριμάρισμα καθώς και άλλες εργασίες που γίνονται πάνω στο σκάφος προσθέτουν δύναμη στους μύες, τους ώμους και την πλάτη.
 • Καρδιακή άσκηση: Η Ιστιοπλοΐα μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία σας. Αυτό είναι λόγω των μεγάλων ποσοτήτων της πρόσληψης οξυγόνου που συμβαίνει όταν ασκούμε  έντονη σωματική δραστηριότητα.
 • Ευεξία και ηρεμία: Η ενασχόληση με το νερό μας βάζει σε μια καλή διάθεση όχι μόνο λόγω της ηρεμίας του νερού, αλλά και λόγω της αλμύρας του αέρα. Οι διαφορετικές διαθέσεις ενός ατόμου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από μια χημική ουσία του οργανισμού που ονομάζεται σεροτονίνη. Τα ισορροπημένα επίπεδα της σεροτονίνης στο σώμα μας βοηθούν να είμαστε πιο ευτυχισμένοι.
 • Χαλάρωση: Η κίνηση και ο ήχος από το πιτσίλισμα του νερού, η ρυθμική κίνηση του σκάφους και ο ήχος του ανέμου στα πανιά μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε χαλάρωση και ηρεμία.

Άλλα οφέλη

 • Εγρήγορση: Δραστηριότητες όπως το τράβηγμα  και το τριμάρισμα των πανιών μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τις δεξιότητες συντονισμού των ματιών, καθώς και κινητικές δεξιότητες.
 • Συγκέντρωση: Η ιστιοπλοΐα ενισχύει την ικανότητα ενός ατόμου να εστιάσει ακόμη και με πολλαπλές εργασίες στο χέρι.
 • Επικοινωνία: Για να ελέγχθει αποτελεσματικά μια βάρκα, ο καπετάνιος και το πλήρωμα του, πρέπει να λειτουργούν ως ενιαία μονάδα. Για να γίνει  αυτό, θα πρέπει ο καπετάνιος και το πλήρωμα να μάθουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά, ιδίως με μη-λεκτικά μέσα.
 • Ομαδική εργασίας: Ο καθένας επί του σκάφους έχει έναν κρίσιμο ρόλο να παίξει και μια αποστολή.

Χρήσιμες συμβουλές

 • Σχεδιάστε προσεκτικά το δρομολόγιό σας.
 • Παρακολουθήστε το δελτίου καιρού πριν την αναχώρηση.
 • Εκτελέστε έλεγχο ρουτίνας στους υδροσυλλέκτες του νερού και στις δεξαμενές καυσίμων και φόρτισης της μπαταρίας.
 • Ελέγξτε ότι οι μηχανές λειτουργούν κανονικά, ότι μπαίνει η μπροστινή και η οπίσθια ταχύτητα και για τυχόν σχοινιά γύρω από την προπέλα.
 • Δείξτε στο πλήρωμά σας τον τρόπο κατάσβεσης πυρκαγιών, τον εξοπλισμό διάσωσης, τη θέση του εξοπλισμού πρώτων βοηθειών και τη λειτουργία της μονάδας VHF.
 • Φοράτε τις ζώνες και τα σωσίβια γιλέκα όλη την ώρα που είστε εν πλω, και ειδικά επί του καταστρώματος κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας. Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά στο κατάστρωμα χωρίς σωσίβια γιλέκα.
 • Φθάνοντας στο λιμάνι βεβαιωθείτε ότι το σκάφος έχει προσδέσει με ασφάλεια στο λιμάνι ή με αγκυροβόλι. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι τα φώτα ναυσιπλοΐας είναι απενεργοποιημένα σε περίπτωση άφιξης σας στο λιμάνι τη νύχτα.
 • Πριν από την αποβίβαση σας στην ξηρά, βάλτε προσεκτικά τα κιγκλιδώματα για την προστασία του πλοίου από τυχόν χτυπήματα των διερχόμενων και άλλων εισερχόμενων σκαφών.

Σε ποιους απευθύνεται

Η ιστιοπλοΐα απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας που τους αρέσει η θάλασσα και θέλουν είτε να αγωνίζονται σε αγώνες είτε να το κάνουν για διασκέδαση.

Είναι ομαδικό άθλημα και απαιτεί πολύ καλή επικοινωνία και συνεργασία με τα άλλα μέλη του πληρώματος.

Τι πρέπει να θυμάστε

Σε περίπτωση ατυχήματος:

 • Ενημερώστε τον ιδιοκτήτη ή τον αντιπρόσωπο άμεσα.
 • Ενημερώστε την πλησιέστερη λιμενική αστυνομία.


Σε περίπτωση ανάγκης:

 • Αν είναι δυνατόν, μην εγκαταλείψετε το σκάφος σας, καθώς μπορεί να προκύψει κάτι που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα σε άλλους πλοηγούς. Είναι σαφώς κατανοητό ότι η εγκατάλειψη του πλοίου μπορεί να είναι κατάλληλη και συνετή όταν θέτονται άμεσα σε κίνδυνο οι ζωές του πληρώματος.
 • Διαβιβάστε σήμα "MAYDAY" από το VHF Κανάλι 16, δηλώστε τη θέση σας και τη φύση της έκτακτης ανάγκης σας.

Που και πως

Ιστιοπλοϊκοί όμιλοι.

Ενδεικτικό κόστος

Το κόστος για να αποκτήσετε δίπλωμα ιστιοπλοΐας  κυμαίνετε γύρω στα 300 ευρώ και περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα στη θάλασσα.

Εξοπλισμός:

 1. Νιτσεράδα.
 2. Γυαλιά ηλίου.
 3. Καπέλο.
 4. Γάντια ιστιοπλοΐας.
 5. Παπούτσια ιστιοπλοΐας.
 6. Μαγιό.

Βρες παρέα για Ιστιοπλοΐα

Διακοπές με yacht

Διακοπές με yacht

Οι διακοπές με γιωτ είναι συναρπαστικές, έχουν glamour και προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις. Το πλήρωμα θα φροντίσει τα πάντα για σας, εσείς απλά απολαύστε τις στιγμές πολυτέλειας γιατί σας αξίζει!!!

Κολύμβηση

Κολύμβηση

Η κολύμβηση είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα. Η χώρα μας περιβάλλεται από νερό και η κολύμβηση είναι ένα από τα μεγάλα πάθη μας. Εκτός του ότι είναι διασκέδαση, το κολύμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρείστε σε φόρμα, να παραμείνετε υγιείς και να κάνετε φίλους.

Ράφτινγκ

Ράφτινγκ

Το Ράφτινγκ είναι ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα, το οποίο απαιτεί ομαδική δουλειά, προκαλεί έντονες συγκινήσεις και γυμνάζει όλο σας το σώμα.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.