Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εξασκούν το μυαλό και οξύνουν τη σκέψη, όπως η φυσική άσκηση γυμνάζει το σώμα. Υπό αυτή την έννοια, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση για τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών και τη ψυχαγωγία των μεγάλων.

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Περιγραφή

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν εισέλθει για τα καλά στην καθημερινότητα κυρίως των παιδιών. Παράλληλα με τη διάδοση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα παιδιά άρχισαν να προκύπτουν δεδομένα σχετικά με τις αρνητικές αλλά και τις θετικές επιπτώσεις τους στη συμπεριφορά, τη νόηση και την υγεία γενικότερα.

Ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ένα πραγματικό και μάλιστα αυξανόμενο πρόβλημα. Συνήθως τα πλέον εθιστικά παιχνίδια είναι αυτά που παίζονται on-line στο διαδίκτυο με τη συμμετοχή διαφορετικών παικτών.

Όμως, τα ποιοτικά παιχνίδια εξασκούν το μυαλό και οξύνουν τη σκέψη, όπως η φυσική άσκηση γυμνάζει το σώμα. Υπό αυτή την έννοια, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση για τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών και τη ψυχαγωγία των μεγάλων.

Επιπλέον, μπορούν να ενισχύσουν τις γνωσιακές ικανότητες και να προσφέρουν εκπαιδευτικά οφέλη, που αφορούν την αντίληψη, τη μάθηση, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την ταχύτητα της σκέψης, την παρατηρητικότητα σε λεπτομέρειες, την ικανότητα ταυτόχρονου χειρισμού καταστάσεων και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων.

Σημαντική είναι επίσης η εξοικείωση των παιδιών με την τεχνολογία.

Επίσης, μπορεί να ενισχύσουν το πνεύμα της συνεργασίας και την ομαδικότητα όταν παίζονται ταυτόχρονα από πολλούς χρήστες.

Οφέλη για την υγεία

Χρησιμοποιούνται σε μεθόδους φυσιοθεραπείας καθώς μπορεί να βελτιώσουν τις κινητικές δεξιότητες και τον συντονισμό των κινήσεων μετά από τραυματισμούς.

Άλλα οφέλη

1) Βελτιώνουν τα αντανακλαστικά και την ικανότητα των ατόμων να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους στόχους.

2) Εξασκούν την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη μνήμη, ενεργοποιούν τη δημιουργική σκέψη.

3) Ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση.

4) Βοηθούν στην κοινωνικοποίηση.

5) ψυχαγωγούν και είναι διασκεδαστικά.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Καλό είναι να καθυστερεί η έναρξη χρήσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και να περιορίζεται στο ελάχιστο ειδικά για τα παιδιά κάτω από επτά ετών.
  • Ο χρόνος ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να αυξάνεται όσο μεγαλώνει το παιδί.
  • Ο συνολικός χρόνος που περνά το παιδί μπροστά σε οθόνη δεν θα πρέπει να ξεπερνά μία με δύο ώρες την ημέρα.
  • Σημαντικό είναι το ηλεκτρονικό παιχνίδι να μην είναι  στο υπνοδωμάτιο του παιδιού, και η ενασχόληση να γίνεται κατόπιν επίβλεψης από ενήλικα την ώρα που παίζει. 
  • Είναι βασικό να υπάρχει διάλογος γύρω από το συγκεκριμένο θέμα ανάμεσα στον γονέα και το παιδί.
  • Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα αναφορικά με την ορθή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων εάν δεν θέλουν τα παιδιά τους να περνούν αμέτρητες ώρες μπροστά σε μια οθόνη.

Σε ποιους απευθύνεται

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια απευθύνονται σε όλους.

Τι πρέπει να θυμάστε

Το διαδίκτυο είναι πάντα διαθέσιμο και παρέχει ανεξάντλητες επιλογές ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Υπάρχουν παιχνίδια για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες.

Πολλά από αυτά δεν ψυχαγωγούν απλώς τα παιδιά, αλλά τα παιδαγωγούν μάλιστα μέσα απο το παιχνίδι.

Που και πως

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια παίζονται με διαφορετικές συσκευές: κονσόλες που συνδέονται με την τηλεόραση, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συσκευές χειρός ακόμα και με τα κινητά τηλέφωνα.

Ορισμένα παιχνίδια συνδέονται στο Internet επιτρέποντας στους χρήστες να παίζουν με άλλα άτομα on-line.

Ενδεικτικό κόστος

Το κόστος ποικίλη ανάλογα με το είδος του ηλεκτρονικού παιχνιδιού τους όρους συμμετοχής ή αγοράς. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά ηλεκτρονικά παιχνίδια που παρέχονται στο διαδίκτυο δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος.

Βρες παρέα για Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Σκάκι

Σκάκι

Το σκάκι είναι ίσως το ιδανικότερο παιχνίδι για να ακονίσετε το μυαλό σας, αλλά και να επωφεληθείτε διαχρονικά από στην πνευματική και ψυχική υγεία που προσφέρει.

Παζλ συναρμολόγησης

Παζλ συναρμολόγησης

H επίλυση παζλ σε τακτική βάση έχει πολλά εκπαιδευτικά οφέλη και εξασκούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα συν αρμολογούμενα παζλ ειδικά καλλιεργούν την συγκέντρωση και αφοσίωση στο στόχο, τη ψυχική αντοχή, την υπομονή, την παρατηρητικότητα και τους λογικούς συνειρμούς.

Sudoku

Sudoku

To Sudoku είναι ένα από το πιο δημοφιλή παιχνίδια αριθμών που μπορείτε να παίξετε καθημερινά. Παίζοντας συχνά sudoku, ουσιαστικά εκγυμνάζετε το μυαλό σε εντατική βάση. Το Sudoku απαιτεί από τους παίκτες να σκέφτονται στρατηγικά και να λύνουν τα προβλήματα δημιουργικά.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.