Διάβασμα

Το διάβασμα δεν προσφέρει μόνο ευχαρίστηση και γνώσεις, αλλά αποτελεί και μια καλή άσκηση για το μυαλό και τον τρόπο σκέψης. Βοηθάει τον εγκέφαλο να διατηρείται σε φόρμα και να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με το διάβασμα το μυαλό σκέφτεται περισσότερο και αυτό σας κάνει πιο οξυδερκείς, καλύτερους στην επικοινωνία και περισσότερο ευχάριστους στην παρέα.

Διάβασμα

Περιγραφή

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να διαβάζετε βιβλία σε τακτική βάση για να εξασκήσετε το μυαλό.

Ακόμη όμως και αν το πρόγραμμά είναι φορτωμένο αξίζει τον κόπο να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για αυτόν το σκοπό.

Διαβάζοντας συχνά, θυμάστε ιστορίες, γεγονότα, ημερομηνίες, και όλα αυτά οξύνουν τη μνήμη.

Οτιδήποτε διαβάζετε γεμίζει το μυαλό σας με καινούργιες πληροφορίες και πλούσια γνώση που ποτέ δεν ξέρετε που θα σας φανούν χρήσιμες.

Άλλωστε η γνώση, σε αντίθεση με τη δουλειά, τη περιουσία, τα υλικά αγαθά κτλ, αποτελεί ισχυρό περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορεί να σας το πάρει κανείς, ενώ εσείς μπορείτε να το αξιοποιείται σύμφωνα με τις επιθυμίες σας.

Όσο περισσότερο διαβάζετε τόσο περισσότερες λέξεις μαθαίνετε και αναπόφευκτα βελτιώνεται το λεξιλόγιο σας.

Οι γνώσεις και η καλή χρήση της γλώσσας είναι προσόν που διευκολύνει την καθημερινότητα σας, σας βοηθάει σε οποιαδήποτε δουλειά, και σας χαρίζει δεξιότητες στην επικοινωνία και αυξάνει την αυτοεκτίμηση σας.

Οφέλη για την υγεία

Το διάβασμα επιπλέον σας δίνει την δυνατότητα της ηρεμίας και συμβάλλει στον περιορισμό του άγχους, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Ειδικά η ανάγνωση μυθιστορημάτων ή βιβλίων φαντασίας πριν τον ύπνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει και σας βοηθάει να ξεφύγετε από το άγχος της καθημερινότητας.

Επίσης το διάβασμα συμβάλει στην πρόληψη της άνοιας. Με το ουσιαστικό και προσεκτικό διάβασμα ενός εντύπου, μιας εφημερίδας, ενός περιοδικού, μιας ιστοσελίδας ή βιβλίου,  ο εγκέφαλος τονώνεται και διεγείρεται, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται αμέσως η ποιότητα του εγκεφαλικού ιστού.

Το διάβασμα καθιστά τον εγκέφαλο ικανό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε βλάβη επειδή το «αναγκάζει» να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων.  

Οφέλη για την υγεία

Το διάβασμα μπορεί να γίνει μια ευχάριστη καθημερινή συνήθεια στο σπίτι, στο γραφείο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο γυμναστήριο, στο καφέ, κτλ., με τη χρήση βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων, ηλεκτρονικών μέσων όπως laptops, tablets, smartphones κτλ.

Άλλα οφέλη

  • Εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σας και το βοηθάει να λειτουργεί σωστά.
  • Αντιμετωπίζει την αϋπνία.
  • Εκπαιδεύσει το μυαλό σας να συγκεντρώνεται και να εστιάζει πιο εύκολα.
  • Προσδίδει σταδιακά την ικανότητα να σκέφτεστε πρακτικά, να δράτε με αυξημένη προσοχή και συγκέντρωση και να είστε αποτελεσματικοί και αντικειμενικοί.
  • Αναπτύσσει ικανότητες λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.
  • Βελτιώνει την βραχυπρόθεσμη μνήμη, αφού όταν διαβάζετε ένα βιβλίο θυμάστε διάφορα σημεία του βιβλίου, μια σειρά από χαρακτήρες, την πλοκή, τις φιλοδοξίες τους, την ιστορία, τα λεγόμενά τους, όπως και πολλές άλλες λεπτομέρειες. 

Χρήσιμες συμβουλές

  • Διαλέξτε να διαβάστε ένα βιβλίο ή ένα θέμα που σας ευχαριστεί.
  • Μπορείτε να εναλλάσσετε, ανάλογα με τη διάθεσή σας, τις κατηγορίες βιβλίων ή των θεμάτων που διαβάζετε. Προσαρμόστε τα γούστα σας ανάλογα με τη διάθεση που έχετε τη δεδομένη στιγμή.
  • Επιλέξτε ένα ήσυχο μέρος με καλό φωτισμό, όπου νιώθετε άνετα.
  • Κρατήστε το βιβλίο στη σωστή απόσταση από τα μάτια σας, ώστε να μη σας κουράσει η ανάγνωση. Η ιδανική απόσταση είναι ~30 εκ.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε όλους που μπορούν να αφιερώσουν λίγο χρόνο καθημερινά για αυτή την ευχάριστη και επωφελή συνήθεια!

Τι πρέπει να θυμάστε

Δεν απαιτείτε χρόνος και κόπος…. αλλά τρόπος!

Ενδεικτικό κόστος

Τα βιβλία έχουν γενικά προσιτές τιμές και υπάρχουν πολλές προσφορές είτε σε βιβλιοπωλεία, είτε σε εκθέσεις βιβλίου, είτε στο διαδίκτυο.

Εναλλακτικά υπάρχουν και οι βιβλιοθήκες οι οποίες έχουν βιβλία όλων των ειδών, για όλες τις ηλικίες κι όλα τα γούστα. Επίσης, υπάρχουν και πολλές πηγές στο διαδίκτυο από τις οποίες μπορείτε να συλλέξετε υλικό ή να κατεβάσετε δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία.

Ξεκινήστε…και καλό ταξίδι στη φαντασία σας!

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.