Γιόγκα

Η Γιόγκα είναι μία φυσική, νοητική και ψυχική πρακτική ή μαθητεία που προέρχεται από την Ινδία. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχολών, πρακτικών και στόχων στον Ινδουισμό, Βουδισμό (ιδιαίτερα στον Βαζραγιάνα Βουδισμό και τον Ζαϊνισμό). Οι γνωστότερες μορφές της στον δυτικό πολιτισμό είναι η Χάθα γιόγκα και η Ράτζα γιόγκα

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016
Γιόγκα

Περιγραφή

Η λέξη γιόγκα στα σανσκριτικά (αρχαία ινδικά) σημαίνει “ένωση”. Με πνευματικούς όρους, είναι η ενότητα της ατομικής με τη συλλογική συνείδηση. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, είναι η εναρμόνιση σώματος, νου και πνεύματος, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από συγκεκριμένες σωματικές και νοητικές τεχνικές, που μας προετοιμάζουν για την ένωση με την ανώτερη πραγματικότητα.

Η πρακτική της γιόγκα ξεκινάει με το σώμα μας, που μας είναι πιο γνώριμο και οικείο. Όταν υπάρχει δυσαρμονία στο σώμα, τότε τα όργανά μας λειτουργούν με αντιπαλότητα, γεννώντας ασθένειες. Η γιόγκα αποσκοπεί πρωτίστως να εναρμονίσει το συντονισμό των διαφορετικών λειτουργιών ώστε ολόκληρο το σώμα να είναι υγιές. Από το σώμα, προχωράμε σε άλλο επίπεδο, στη διαχείριση των συναισθημάτων και του νου, εξισορροπώντας, αν όχι θεραπεύοντας δυσαρμονίες που προκαλεί η επαφή μας με την καθημερινότητα, όπως οι φοβίες, ο πανικός και το στρες. Απώτερος στόχος της γιόγκα είναι η απαλλαγή του νου από τα περιττά φορτία που εμποδίζουν την ανακάλυψη και την εκδήλωση του ανώτερου εαυτού μας.
  Μέσα από τις πρακτικές της γιόγκα καλλιεργείται η επίγνωση πώς σώμα-νους-πνεύμα είναι αλληλένδετα και πως η ανισορροπία στο ένα επηρεάζει τα υπόλοιπα. Σταδιακά, η συνειδητοποίηση αυτή μας οδηγεί στην κατανόηση πιο λεπτοφυών περιοχών της ύπαρξής μας και σε μια νέα, θετική θεώρηση της ίδιας μας της ζωής

Οφέλη για την υγεία

Η ιατρική πλέον αναγνωρίζει επίσημα τη σοβαρή θεραπευτική αξία της γιόγκα ενώ συχνά οι ίδιοι οι γιατροί προτρέπουν τους ασθενείς τους να κάνουν γιόγκα.

Η γιόγκα έχει τη δύναμη να φέρει αλλαγές στο σώμα, να αυξήσει τον αυτοέλεγχο, να καλλιεργήσει τη χαλάρωση, την επίγνωση, την αντοχή, και να βελτιώσει την υγεία του ασκουμένου στο βαθμό που εκείνος συναινεί.

Με τη γιόγκα μπορείτε ακόμα να :

  • Βελτιώσετε την  ευλυγισία και την  ισορροπία σας
  • Αυξήσετε την δύναμη και την αντοχή σας
  • Να έχετε ευθυτενή στάση δίνοντας ζωτικό χώρο στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
  • Έχετε Μακροζωία

Οι αρχαίοι γιόγκι μελέτησαν επισταμένα τη φύση και παρατήρησαν ότι τα ζώα που αναπνέουν αργά ζουν περισσότερο, ενώ άλλα που αναπνέουν γρήγορα ζουν λιγότερο. Από αυτή την παρατήρηση κατάλαβαν ότι η βαθιά, αργή αναπνοή χαρίζει μακροζωία, καθώς διατηρεί την καρδιά δυνατότερη και καλά οξυγονωμένη.

Άλλα οφέλη

Ψυχική Ηρεμία: Η συγκέντρωση έχει ως αποτέλεσμα να φέρει ηρεμία στο μυαλό. Η γιόγκα  μας εισάγει επίσης σε διάφορες τεχνικές , όπως η παρακολούθηση της αναπνοής σας και η απεμπλοκή από τις σκέψεις σας, οι οποίες βοηθούν στην ηρεμία του νου.
Μείωση του στρες: Η σωματική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για την ανακούφιση του στρες, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη γιόγκα. Λόγω της συγκέντρωσης που απαιτείται, τα καθημερινά προβλήματά σας, μικρά και μεγάλα, φαίνεται να φεύγουν κάνοντας γιόγκα.
Σωματική αντίληψη: Κάνοντας γιόγκα τακτικά θα σας δώσει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του σώματός σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα αυξήσει και το επίπεδο άνεσης στο δικό σας σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην βελτίωση της στάσης του σώματός σας και την αύξηση αυτοπεποίθησης.

Χρήσιμες συμβουλές

Εάν είστε αρχάριοι, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

1. Τι να φοράτε
Παπούτσια: Η γιόγκα γίνεται πιο συχνά χωρίς παπούτσια.
Παντελόνια: Φορέστε άνετα παντελόνια και ελαστικά εσώρουχα
Μπλούζες: Προτιμήστε εφαρμοστές μπλούζες για να αποφεύγετε το σήκωμα σε διάφορες ασκήσεις.
 2. Τι να φέρετε μαζί σας
Mat: Η μεγάλη πλειοψηφία των χώρων γιόγκα έχουν χαλάκια. Αν κάνετε  εξάσκηση στο σπίτι μπορείτε να αγοράσετε το δικό σας χαλάκι.
Μπουκάλι νερό: Αν πρόκειται για καυτή γιόγκα, είναι καλό να έχετε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας. Με άλλα είδη γιόγκα, μπορείτε πιθανώς να περιμένετε μέχρι μετά το μάθημα για να πάρετε ένα ποτό.
 3. Πώς να προετοιμαστείτε
Τρόφιμα: Είναι καλύτερα να μην τρώτε ένα βαρύ γεύμα λίγο πριν κάνετε γιόγκα. Μπορείτε να έχετε ένα ελαφρύ σνακ μία ή δύο ώρες πριν το μάθημα
Προθέρμανση: Αν είστε νωρίς στην τάξη, δοκιμάστε πόζες προθέρμανσης. 
Πρακτική στο σπίτι: Αν έχετε χώρο στο σπίτι σας, είναι ωραίο να βρείτε ένα σημείο όπου μπορείτε να κάνετε γιόγκα
 4. Πρακτικές Συμβουλές
Ευθυγράμμιση: Η Καλή ευθυγράμμιση είναι πολύ σημαντική και  ελαχιστοποιεί την πιθανότητα τραυματισμού.
Δείτε: Όταν διδάσκεστε για πρώτη φορά είναι εντάξει για να ρίξετε μια ματιά γύρω στο δωμάτιο για να δείτε τι κάνουν όλοι οι άλλοι.

Μείνετε Θετικοί: Μην αισθάνεστε άσχημα, αν δάσκαλος διορθώνει τις στάσεις σας.

Προσπαθήστε να μην κρίνετε τον εαυτό σας σκληρά σε σύγκριση με ό, τι κάνουν οι άλλοι

Θυμηθείτε ότι η πρακτική σας είναι μια ατομική διαδικασία. Κανείς άλλος δεν είναι μέσα στο σώμα σας, έτσι ώστε να κρίνει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει.

Σε ποιους απευθύνεται

Αν θέλετε να αλλάξετε  τοξικές συνήθειες, συμπεριφορές και σχέσεις, αλλά και στάση ζωής τότε η Γιόγκα είναι το κατάλληλο μέσο για να το πετύχετε. Σήμερα, η γιόγκα μας προφέρει τη βαθιά ανάσα που μας λείπει.. Επανατροφοδοτεί το σώμα και το πνεύμα μας με ζωτική, θετική ενέργεια. Μας διδάσκει πώς να μένουμε νηφάλιοι απέναντι σε σύνθετες προκλήσεις. Μας βοηθά να επαναξιολογήσουμε με καθαρό νου ανθρώπους και καταστάσεις, να επιλέξουμε τι θα κρατήσουμε και τι θα αφήσουμε πίσω μας.

Τι πρέπει να θυμάστε

Τα Πέντε Πράγματα που  πρέπει να θυμάστε όταν αρχίσετε μαθήματα γιόγκα είναι:

1.Θυμηθείτε η γιόγκα γνωρίζει την ιστορία σας: Όταν  ξεκινήσετε το ταξίδι της γιόγκα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού βρίσκονται τα όρια σας. Αν έχετε για παράδειγμα κάνει ένα σπορ για πολλά χρόνια αυτό θα επηρεάσει την πρακτική της γιόγκα σας. Συνήθης συνήθειες του σώματός σας  θα έρθουν στην επιφάνεια σε ένα μάθημα γιόγκα.
2.Θυμηθείτε γιατί κάνετε άσκηση: Η Σύγχρονη γιόγκα απαιτεί μια ποικιλία από προσεγγίσεις που θα σας επιτρέψουν την καλύτερη έκφρασή σας. Είτε αυτή είναι σωματική, ψυχική και πνευματική. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε την πρακτική της γιόγκα. Όλοι έχουμε τη δική μας ατομική καμπύλη εκμάθησης.
3.Θυμηθείτε ότι στη Γιόγκα, το λιγότερο είναι περισσότερο: Να θυμάστε πάντα τη διαδικασία και να απολαύσετε τη βόλτα.

4. Η γιόγκα είναι τρόπος ζωής, είναι μια άσκηση που μπορείτε να  απολαμβάνετε κάθε μέρα, την κάθε στάση και την κάθε αναπνοή.

5. Η Γιόγκα είναι Ισορροπία. Να είστε αρκετά περίεργος να αυξάνετε τη  σωματική πρακτική σας. Συγκεντρώστε τη δύναμη και την ευελιξία σας για να υποστηρίξετε τη φυσική ύπαρξή σας.

Που και πως

Υπάρχουν πολλά κέντρα για να κάνετε γιόγκα και μπορείτε να βρείτε εύκολα ένα κοντά στην περιοχή σας. Μπορείτε όμως να κάνετε γιόγκα και στο σπίτι σας ή σε κάποιο άλλο ήσυχο σημείο που σας εμπνέει. Υπάρχουν άφθονα βιβλία και CDs με ασκήσεις Γιόγκα για όλα τα επίπεδα.

Ενδεικτικό κόστος

Μπορείτε να βρείτε διάφορα πακέτα μαθημάτων που ικανοποιούν το χρόνο και τις ανάγκες σας. Υπάρχουν μηνιαία πακέτα με τέσσερις επισκέψεις που κοστίζουν περίπου 50€ ή και λιγότερο ανάλογα την περιοχή, το κέντρο και τον δάσκαλο. Υπάρχουν και προσφορές για απεριόριστο αριθμό επισκέψεων και κοστίζουν περίπου 70€ – 100€ το μήνα.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.