Ράφτινγκ

Το Ράφτινγκ είναι ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα, το οποίο απαιτεί ομαδική δουλειά, προκαλεί έντονες συγκινήσεις και γυμνάζει όλο σας το σώμα.

Ράφτινγκ

Περιγραφή

Rafting (ράφτινγκ) ονομάζουμε την κατάβαση ποταμού με ειδικά διαμορφωμένο φουσκωτό σκάφος. Η ονομασία του προέρχεται απο την Αγγλική λέξη raft (ράφτ) που σημαίνει σχεδία.

Το πλήρωμα αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού και από 6-12 κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του. Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και του δίνει τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατεί ανάλογα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης.

Το σκάφος αυτό δεν έχει καρίνα και αποτελείται από τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς πλωτήρες (αεροθαλάμους) ώστε αν κάποιος από αυτούς τρυπήσει να μπορεί να συνεχίσει με ασφάλεια την κατάβαση.

Επίσης είναι αυτοαδειαζόμενο και το νερό που εισέρχεται σε αυτό μπορεί να βγεί από μόνο του βάση της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων.

Φυσικά σε κάθε σκάφος μπορούν να μπουν λιγότερα άτομα μιας και όσο πιο ελαφρύ είναι κουμαντάρεται πιο εύκολα. Το σκάφος αναλαμβάνει να κατεβάσει στο ποτάμι ειδικά εκπαιδευμένος συνοδός.

Οφέλη για την υγεία

Θα γυμνάσει όλο σας το σώμα! Κωπηλατώντας κόντρα στα ορμητικά νερά του ποταμού θα ασκήσετε σχεδόν όλες τις μυϊκές ομάδες, ενώ αν ασχοληθείτε τακτικά, το ράφτινγκ σας υπόσχεται πολύ γυμνασμένα πάνω και κάτω άκρα!

Θα αυξήσει τις αντοχές του οργανισμού σας! Ενώ στα πρώτα επίπεδα οι ρυθμοί είναι πιο χαμηλοί, εάν αποφασίσετε να προχωρήσετε στο τρίτο ή ψηλότερα, τότε η κατάβαση του ποταμού μετατρέπεται και σε άθλημα… αντοχής!

Άλλα οφέλη

Θα σας προσφέρει μία περιπέτεια στη φύση! Εναλλαγή τοπίων, πράσινο και η δροσιά του ποταμού κι όλα αυτά ενώ γυμνάζεστε. Πρόκειται για μία εμπειρία που θα σας δώσει ενέργεια και θα σας ηρεμήσει ταυτόχρονα!

Θα σας δέσει με την οικογένεια ή τους φίλους σας! Το ράφτινγκ είναι ομαδικό άθλημα και μάλιστα χωρίς ανταγωνιστική ομάδα. Θα σας βοηθήσει, λοιπόν, να μάθετε να εργάζεστε ομαδικά και, ειδικά αν διαλέξετε οικογένεια ή φίλους για “συνταξιδιώτες”, σας υπόσχεται νέες ευχάριστες κοινές εμπειρίες!

Χρήσιμες συμβουλές

Αναπτύξτε φυσική αντοχή. Πρίν ξεκινήσετε την κατάκτηση των ποταμών σιγουρευτείτε οτι έχετε τις αντοχές να αντέξετε τα ποτάμια και τα ισχυρά ρεύματα.

Μήν πίνετε, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία σας, να θολώσει την όραση σας και την κρίση σας..

Χρησιμοποιήστε τα πιο κατάλληλα μέρη του εξοπλισμού. Το να έχουμε ενημερωθεί για τους κινδύνους απο μόνο του δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα και να προβλέψουμε όλους τους πιθανούς κινδύνους.

Σε ποιους απευθύνεται

Το rafting είναι ένα σπορ που απευθύνετε κατ' αρχήν σε όλους χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και μυϊκή δύναμη. Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι όπως σε όλες τις δραστηριότητες στη φύση έτσι και εδώ παρά τις προφυλάξεις που παίρνονται εγκυμονούν κάποιοι κίνδυνοι.

Στό rafting υπάρχουν διάφορα επίπεδα δυσκολίας σε μια κλίμακα από το ένα μέχρι το έξι. Σε διαδρομές μέχρι και τρίτου βαθμού δυσκολίας μπορεί να συμμετέχει ο καθένας με την προϋπόθεση να γνωρίζει κολύμβηση και να είναι συνεργάσιμος, ενώ για διαδρομές με βαθμό δυσκολίας πάνω από τρία απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και σχετική εμπειρία.

Ο βαθμός δυσκολίας μιας διαδρομής εξαρτάται από την μορφολογία του ποταμού, τον αριθμό των περασμάτων και την δυσκολία προσπέλασης τους.

Τι πρέπει να θυμάστε

Τα στενώματα και η κλίση επηρεάζουν την ταχύτητα, ενώ ο όγκος και τα εμπόδια είναι αυτά τα οποία θα αυξήσουν ή θα μειώσουν την πιθανότητα ανατροπής της βάρκας μας.

Οι κατηγορίες στη δυσκολία του rafting είναι από βαθμό 1 μέχρι βαθμό 6, ανάλογα με τη στασιμότητα των νερών, τους βράχους, τα εμπόδια, τις κατηφόρες, τα αφρισμένα νερά. Ανάλογος είναι και ο βαθμός δυσκολίας που πρέπει να επιδεικνύει το πλήρωμα, η ικανότητα στην ταχύτητα ελιγμών, κλπ.

Οι βαθμοί 1-2 είναι οι πιο εύκολοι, με τον βαθμό 2 να ζητάει στοιχειώδεις ικανότητες κολύμβησης.

Η κατηγορία 3 έχει «ζωηράδα» και απαιτεί ικανότητα του πληρώματος και πεπειραμένο οδηγό, ενώ στην κατηγορία 4 δεν πηγαίνεις, εκτός αν είσαι πολύ έμπειρος και ζητάς συγκινήσεις στη ζωή σου.

Πάντως, οι εταιρίες rafting δεν αναλαμβάνουν κατηγορίες 5-6, αφού εκεί, πλέον, γίνεται λόγος για τεράστιες πτώσεις, άμεσα αντανακλαστικά, ψυχραιμία και πολύ μεγάλη επικινδυνότητα.

Που και πως

Η ποικιλομορφία του ελληνικού εδάφους, της πανίδας και της χλωρίδας, τα αξιοθέατα και οι βαθμοί προσβασιμότητας είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το ποτάμι που θέλετε να κατέβείτε.

Τα πιο κλασικά ποτάμια για ράφτινγκ στην Ελλάδα είναι: Ο Λούσιος, ο ποταμός Νέδα, ο Εύηνος στη Ναύπακτο, ο Βοϊδομάτης, ο Αώος, ο Βενέτικος, ο Αλιάκμονας, ο Άραχθος.

Η περίοδος που γίνεται rafting είναι συνήθως από Οκτώβριο έως και Ιούνιο. Υπάρχουν όμως ποτάμια όπως π χ ο Λούσιος που μπορεί να γίνει rafting καθ όλη την διάρκεια του έτους.

Η εντυπωσιακότερη εποχή για όσους ζητάνε όμως κάτι παραπάνω είναι συνήθως από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο.

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας μαγιό, ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια που θα βραχεί, ένα μπλουζάκι, πετσέτα. Οι διοργανωτές σας παρέχουν, ολόσωμη στολή και καλτσάκια από νεοπρέν, σωσίβιο, αντιανεμικό, κράνος και κουπί.

Ενδεικτικό κόστος

  • Θα πρέπει να έχετε μαζί σας μαγιό, ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια που θα βραχεί, ένα μπλουζάκι, πετσέτα.
  • Οι διοργανωτές  σας παρέχουν, ολόσωμη στολή και καλτσάκια από νεοπρέν, σωσίβιο, αντιανεμικό, κράνος και κουπί.
  • Οι τιμές των "προσιτών" διαδρομών είναι περίπου 25€ το άτομο.
  • Η τιμή αυτή είναι η μέγιστη καθώς για γκρουπ και οικογένειες οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Βρες παρέα για Ράφτινγκ

Κολύμβηση

Κολύμβηση

Η κολύμβηση είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα. Η χώρα μας περιβάλλεται από νερό και η κολύμβηση είναι ένα από τα μεγάλα πάθη μας. Εκτός του ότι είναι διασκέδαση, το κολύμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρείστε σε φόρμα, να παραμείνετε υγιείς και να κάνετε φίλους.

Kitesurfing

Kitesurfing

Το Kitesurfing θεωρείται ως η πιο δυναμική, γρήγορη και συναρπαστική από κάθε άλλη δραστηριότητα στο νερό. Είναι ένα από τα πιο απαιτητικά θαλάσσια σπορ, το οποίο συνδυάζει ταυτόχρονα τη ταχύτητα, την ισορροπία, και τη δύναμη στην πλοήγηση της σανίδας και του χαρταετού.

Υποβρύχιες Καταδύσεις

Υποβρύχιες Καταδύσεις

Η υποβρύχια κατάδυση είναι συναρπαστική. Σας μεταφέρει σε έναν εντελώς διαφορετικό, εντυπωσιακό κόσμο με τους δικούς του κανόνες και την δική του απαράμιλλη ομορφιά!

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.