Περίπατος με σκύλο

Η βόλτα με το σκύλο μερικές φορές την εβδομάδα είναι μια πολύ καλή ήπια άσκηση. Η τακτική άσκηση με το κατοικίδιό σας είναι καλό τόσο για εσάς όσο και για την υγεία του σκύλου σας και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή διασκέδαση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για εσάς από έναν συνεργάτη στη δραστηριότητα.

Περίπατος με σκύλο

Περιγραφή

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για εσάς στην εκτέλεση αυτής της δραστηριότητας, από έναν συνεργάτη που σας περιμένει στην πόρτα και σας υπενθυμίζει ότι ήρθε η ώρα της κοινής δράσης.

Επίσης είναι σημαντικό  να προετοιμάζετε το σκυλί σας για το περπάτημα, όπως προετοιμάζετε τον εαυτό σας για κάθε δραστηριότητα.

Το τακτικό περπάτημα είναι ζωτικής σημασίας και για την υγεία του κατοικίδιου σας.

Τα περισσότερα σκυλιά θα πρέπει να περπατάνε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αν και μερικά σκυλιά, ιδιαίτερα τα πολύ δραστήρια μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερη συχνότητα. 

Η βόλτα κάνει ένα σκυλί πολύ χαρούμενο. Στα σκυλιά αρέσει να παρατηρούν και να παίζουν με τις μυρωδιές και πραγματικά ανυπομονούν να περάσουν ευχάριστα το χρόνο μαζί σας.

Άλλωστε, ένα σκυλί που δεν ασκείται τακτικά και επαρκώς μπορεί εύκολα να γίνει καταθλιπτικό και βαριεστημένο.

Οφέλη για την υγεία

Ο περίπατος με το σκυλί σας έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία σας, όπως βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης, μείωση της αρτηριακής πίεσης, δυνατότερους μύες και οστά και μείωση του στρες.

Ερευνητικές μελέτες από όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει ότι τα κατοικίδια ζώα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία των ιδιοκτητών τους. Πιο συγκεκριμένα:

 • Οι άνθρωποι που περπατούν με τα σκυλιά τους θεωρούνται από τους άλλους ανθρώπους ως φιλικοί και προσιτοί.
 • Χαϊδεύοντας ένα κατοικίδιο χαλαρώνετε, μειώνονται οι φυσιολογικοί δείκτες του στρες, καθώς και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Είναι γνωστό επίσης, ότι η ανιδιοτελής συντροφικότητα και η άνευ όρων αγάπη που προσφέρονται από τα κατοικίδια ζώα, έχει ευεργετικά οφέλη στην ψυχική υγεία των ιδιοκτητών τους, και τους βοηθά να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους.

Άλλα οφέλη

Έρευνα επίσης έχει αναδείξει ότι η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί επίσης να ωφελήσει το σύνολο της κοινότητας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ιδίως σκύλων, ήταν πιο πιθανό να:

 • Αναγνωρίσουν και να χαιρετίσουν άλλους ανθρώπους στο δρόμο
 • Συναναστραφούν με τους γείτονες
 • Γνωρίσουν άλλους ανθρώπους στη γειτονιά τους.

Χρήσιμες συμβουλές

Όταν περπατάτε με το σκύλο σας:

 • Στόχος 30 λεπτά περίπατος, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.
 • Σε δημόσιους χώρους κρατήστε το σκύλο σας από το λουρί του, εκτός αν πρόκειται για μια περιοχή που επιτρέπετε να είναι χωρίς το λουρί του.
 • Να επιβλέπετε το σκύλο σας όταν βρίσκετε κοντά σε μικρά παιδιά.
 • Πάρτε μια πλαστική σακούλα για να καθαρίσετε τα περιττώματα του σκύλου.
 • Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλο σας έχει τα κατάλληλα διακριτικά.
 • Αποφεύγετε να περπατάτε σε υπερβολική ζέστη.
 • Πάρτε νερό μαζί σας, για εσάς και το σκυλί σας.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε κάθε ενήλικα που αντιλαμβάνεται και αποδέχεται την ευθύνη να κατέχει ένα κατοικίδιο ζώο στο σπίτι του.

Τι πρέπει να θυμάστε

 • Ως ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να επιβλέπετε το σκυλί σας ανά πάσα στιγμή και να εξασφαλίσετε ότι το σκυλί σας βρίσκεται σε απόσταση εντός της οποίας μπορεί να σας ακούσει και να αισθάνεται ότι είναι υπό τον έλεγχο σας.
 • Έχετε την ευθύνη και είναι προς όφελός σας να τον εκπαιδεύσετε σε θέματα υπακοής και κοινωνικοποίησης που είναι απαραίτητα για να ενταχθεί ομαλά και να προσαρμοστεί κοινωνικά.
 • Ως ιδιοκτήτης σκύλου είστε γενικά και νομικά υπεύθυνος για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκληθεί από το σκύλο σας.
 • Πάντα να επιβλέπετε τα σκυλιά όταν βρίσκονται κοντά σε μικρά παιδιά.
 • Πάντα να έχετε το σκυλί σας υπό έλεγχο, και να έχετε πλαστικές σακούλες ώστε να καθαρίζετε τα περιττώματά του.

Που και πως

Ο περίπατος μπορεί να λάβει χώρα σε δημόσιους χώρους, δάση, άλση, πάρκα κ.α, εφόσον κρατάτε το σκύλο σας από το λουρί του, εκτός αν πρόκειται για μια περιοχή που επιτρέπετε να είναι χωρίς αυτό.

Ενδεικτικό κόστος

Επιλέξτε το σκυλί σας προσεκτικά. Αν δεν είστε πολύ δραστήριοι, η απόκτηση ενός σκύλου μπορεί να σας δώσει ένα πολύ καλό λόγο για να περπατάτε τακτικά.

Όμως, πριν τρέξετε για να αγοράσετε ένα σκυλί, σχεδιάστε την αγορά σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια ράτσα που είναι κατάλληλη για τον τρόπο ζωής σας.

Για παράδειγμα, μην αγοράσετε ένα μεγάλο υπερδραστήριο σκύλο, αν ζείτε σε ένα μικρό διαμέρισμα ή έχετε περιορισμένη κινητικότητα.

Ενδεικτικό μέσο κόστος αγοράς κυμαίνεται στα 500€- 600€.

Βρες παρέα για Περίπατος με σκύλο

Τρέξιμο και Τζόκινγκ

Τρέξιμο και Τζόκινγκ

Το τρέξιμο είναι μια δημοφιλής μορφή σωματικής δραστηριότητας. Το τρέξιμο χτίζει γερά οστά, βελτιώνει την καρδιαγγειακή ικανότητα και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η διαφορά μεταξύ τρεξίματος και Τζόκινγκ είναι η ένταση, αλλά και οι δύο είναι μορφές αερόβιας άσκησης.

Βάδισμα

Βάδισμα

Με το βάδισμα μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία και την φυσική σας κατάσταση. Προσπαθήστε να περπατάτε ζωηρά για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Περπατώντας με παρέα μπορείτε να μετατρέψετε την άσκηση σε μια ευχάριστη κοινωνική διαδικασία και συναναστροφή.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.