Εκμάθηση ξένων γλωσσών

H εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν εμπλουτίζει απλά το βιογραφικό σας και συμβάλλει στις επαγγελματικές προοπτικές και στα οικονομικά σας, αλλά έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία σας και την ψυχολογία.

Εκμάθηση ξένων γλωσσών

Περιγραφή

H εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν εμπλουτίζει απλά το βιογραφικό σας και συμβάλλει στις επαγγελματικές προοπτικές και στα οικονομικά σας, αλλά έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία σας και την ψυχολογία.

Ο εγκέφαλος όταν εκτίθεται σε κάθε νέα πρόκληση γίνεται ταχύτερος και αποτελεσματικότερος, ανεξαρτήτου ηλικίας, βελτιώνοντας συγκεκριμένες γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών.

H γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας συνιστά ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την γνωστική διαδικασία. Ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου δίγλωσσων ατόμων διαφοροποιείται σε σχέση με αυτών που μιλούν μόνο την μητρική τους, με αποτέλεσμα η διαφοροποίηση αυτή να προσφέρει πολλά πνευματικά οφέλη. 


Η πνευματική εκγύμναση φαίνεται σύμφωνα με τους επιστήμονες να βοηθάει τον εγκέφαλο να αντισταθεί στη φθορά της ηλικίας, καθυστερώντας τη γήρανση κατά μια πενταετία τουλάχιστον!

Επίσης, οι δίγλωσσοι, όσοι δηλαδή μαθαίνουν δύο γλώσσες ως μητρικές από πολύ μικρή ηλικία, εμφανίζουν ιδιαίτερες εγκεφαλικές, γνωσιακές και συμπεριφορικές λειτουργίες. Έχουν ιδιαίτερη ικανότητα στο να αντιλαμβάνονται τη θέση και ψυχολογία του άλλου και λειτουργούν με δυο κουλτούρες ανάλογα με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν.

Οφέλη για την υγεία

 • Βελτιώνει τη μνήμη.
 • Καθυστερεί τα σημάδια άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.
 • Ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου που συνδέονται με τη συνήθη πορεία της γήρανσης του ανθρώπου.
 • Θωρακίζει τον ψυχισμό, αφού ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση σας σε επαγγελματικό, προσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο.
 • Καταπολεμά αισθήματα μειονεξίας και κατάθλιψης, αφού σας βοηθάει να ολοκληρώσετε προκαθορισμένους στόχους δίνοντάς σας μία αίσθηση ικανοποίησης και ευχαρίστησης.  

Άλλα οφέλη

 • Ενισχύει την προσοχή.
 • Βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
 • Προσφέρει ευελιξία και κριτική ικανότητα.
 • Κάνει αποτελεσματικότερη τη διαχείριση των πληροφοριών.
 • Βελτιώνει τη γνώση της μητρικής γλώσσας.
 • Η ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς σας όπου απαιτείται αυτοέλεγχος, ορθή διαχείριση χρόνου, συγκέντρωση, κριτική σκέψη και ικανότητα προγραμματισμού.
 • Ενισχύσει τη δύναμη της θέλησης.

Χρήσιμες συμβουλές

 • Διαλέξτε τον τρόπο εκμάθησης που σας ταιριάζει, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτετε και το κόστος που είστε διατεθειμένοι να καλύψετε.
 • Επιλέξτε τη ξένη γλώσσα που σας αρέσει, σας ευχαριστεί και καλύπτει τις ανάγκες σας.
 • Κάντε τη γλώσσα μέρος της καθημερινότητά σας και προσπαθήστε να εμβαθύνετε στην κουλτούρα της.

Σε ποιους απευθύνεται

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ποτέ δεν είναι αργά για την εκμάθηση κάποιας γλώσσας και πως μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε και να ωφεληθείτε σε οποιαδήποτε ηλικία. 

Τι πρέπει να θυμάστε

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών εκτός από τα πολλά οφέλη που παρέχει, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για πνευματική εκγύμναση αφού βοηθάει τον εγκέφαλο να αντισταθεί στη φθορά της ηλικίας, καθυστερώντας τη γήρανση, και ταυτόχρονα παρέχει τα  απαραίτητα εφόδια για μια υποσχόμενη επαγγελματική και οικονομική εξέλιξη.

Που και πως

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να γίνει κυρίως είτε με τον παραδοσιακό τρόπο στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, είτε μέσω διαδικτυακών προγραμμάτων (distance learning).

Ενδεικτικό κόστος

Το κόστος εξαρτάται από τον τρόπο εκμάθησης που έχετε επιλέξει. Σίγουρα όταν ξεκινήσετε την αναζήτηση θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Κάντε το πρώτο βήμα….και καλή αρχή!

Δείκτης νοημοσύνης (IQ)

Δείκτης νοημοσύνης (IQ)

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ωστόσο, αυτά τα τεστ δεν μετρούν τη φαντασία, την αποφασιστικότητα και τη συναισθηματική νοημοσύνη που θα έδιναν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ανθρώπινης ευφυΐας.

Διάβασμα

Διάβασμα

Το διάβασμα δεν προσφέρει μόνο ευχαρίστηση και γνώσεις, αλλά αποτελεί και μια καλή άσκηση για το μυαλό και τον τρόπο σκέψης. Βοηθάει τον εγκέφαλο να διατηρείται σε φόρμα και να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με το διάβασμα το μυαλό σκέφτεται περισσότερο και αυτό σας κάνει πιο οξυδερκείς, καλύτερους στην επικοινωνία και περισσότερο ευχάριστους στην παρέα.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.