Δείκτης νοημοσύνης (IQ)

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ωστόσο, αυτά τα τεστ δεν μετρούν τη φαντασία, την αποφασιστικότητα και τη συναισθηματική νοημοσύνη που θα έδιναν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ανθρώπινης ευφυΐας.

Δείκτης νοημοσύνης (IQ)

Περιγραφή

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το IQ κάθε ατόμου μετριέται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα.

Παρά την ποικιλία στον σχεδιασμό τους, αυτά τα τεστ δεν μετρούν τη φαντασία, την αποφασιστικότητα και τη συναισθηματική νοημοσύνη που θα έδιναν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ανθρώπινης ευφυΐας.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι από τον τρόπο  που είναι δομημένα τα τεστ IQ έχουν περισσότερο να κάνουν στην πραγματικότητα με την ανθρώπινη συμπεριφορά και λιγότερο με τη νοημοσύνη.

Έχει αποδειχτεί στατιστικά ότι το IQ δεν σχετίζεται με το φύλο και την εκπαίδευση.

Υπάρχουν δύο τύποι τεστ IQ, τα λεκτικά και μη λεκτικά. Ενώ, σύμφωνα με τις σύγχρονες ψυχομετρικές αντιλήψεις, υπάρχει το IQ των ανηλίκων και το IQ των ενηλίκων, τα οποία είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους.

Τα μοντέρνα τεστ IQ δίνουν αποτελέσματα για διάφορα νοητικά πεδία (όπως μαθηματική ικανότητα, οπτική ικανότητα, γλωσσική ικανότητα κ.τ.λ.), με το συνολικό αποτέλεσμα να υπολογίζεται από τις υποκατηγορίες και ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων είναι το 100.

Άλλα οφέλη

Δεδομένου ότι το τεστ IQ μπορεί να προσδιορίσει τη δυναμική για υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, τα σχολεία σε πολλές χώρες έχουν αρχίσει να εξελίσσουν τους μαθητές με τέτοιο τρόπο που να  εκμεταλλεύεται τα φυσικά ταλέντα τους, προκειμένου αυτά να αναπτυχθούν σωστά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Για παράδειγμα, εάν ένα τεστ IQ δείχνει ότι το παιδί έχει κάποιο ταλέντο στα μαθηματικά και την επιστήμη, τότε τα ενδιαφέροντα αυτά μπορούν να υποστηριχτούν προκειμένου το παιδί μπει στην ιατρική, να ασχοληθεί με την έρευνα ή τον τομέα της μηχανικής.

Αυτό βοηθά τη κοινωνία να παράγει και υποστηρίζει εκείνα τα ταλέντα που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη, κάνοντας τη ζωή καλύτερη για όλους τους πολίτες.

Χρήσιμες συμβουλές

Έχετε υπόψη ότι όταν αποφασίσετε να κάνετε ένα τεστ IQ, πρέπει να είστε σωματικά και πνευματικά ήρεμοι και να το πάρετε σοβαρά, πράγμα που θα σας επιτρέψει να είστε πλήρως συγκεντρωμένοι.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνονται σε ενήλικες και ανήλικους ανεξαρτήτου φύλου και επιπέδου εκπαίδευσης.

Που και πως

Υπάρχουν αναρίθμητες ιστοσελίδες και μεγάλη ποικιλία στα τεστ που θα μπορούσατε να συμπληρώσετε.

Αρκεί …. να το τολμήσετε!

Διάβασμα

Διάβασμα

Το διάβασμα δεν προσφέρει μόνο ευχαρίστηση και γνώσεις, αλλά αποτελεί και μια καλή άσκηση για το μυαλό και τον τρόπο σκέψης. Βοηθάει τον εγκέφαλο να διατηρείται σε φόρμα και να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με το διάβασμα το μυαλό σκέφτεται περισσότερο και αυτό σας κάνει πιο οξυδερκείς, καλύτερους στην επικοινωνία και περισσότερο ευχάριστους στην παρέα.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.