Βόλεϊ

Το βόλεϊ είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που πολλοί άνθρωποι το επιλέγουν για να ασκηθούν και να συνδεθούν με φίλους. Είναι ένα από τα αθλήματα όπου οι παίχτες δεν έρχονται σε σωματική επαφή.

Βόλεϊ

Περιγραφή

Η πετοσφαίριση είναι ένα ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες των έξι παικτών. Επινοήθηκε το 1895 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες εντάχθηκε το 1964 στο Τόκιο.

Είναι ένα ομαδικό παιχνίδι από δυο ομάδες, με 6 παίκτες και 6 αναπληρωματικούς η καθεμιά ομάδα. Στο παιχνίδι αυτό οι παίκτες χρησιμοποιούν τα χέρια και κάθε άλλο μέλος του σώματος τους. Παίζεται σε ένα γήπεδο, σε σχήμα ορθογώνιου τετράπλευρου μήκους 18 μ. και πλάτους 9 μ.

Το παιγνίδι αρχίζει με το σέρβις, δηλαδή πέταγμα της μπάλας από τη μια ομάδα στην άλλη πίσω από την τελική γραμμή. Πόντο παίρνει εκείνη η ομάδα που θα περάσει την μπάλα στην πλευρά της άλλης ομάδας, πάνω από το δίχτυ και χτυπήσει το έδαφος της άλλης ομάδας ή αναγκάσει τους αντιπάλους σε σφάλμα, ανεξάρτητα αν έχει κάνει σέρβις ή όχι. Όταν μια ομάδα πάρει πόντο συνεχίζει να κάνει σέρβις ο ίδιος παίκτης.

Δηλαδή αν νικήσει η ομάδα που δεν είχε το σέρβις, τότε παίρνει το σέρβις και παίρνει και πόντο.

Σε κάθε αλλαγή σέρβις γίνεται κυκλική περιστροφή των παικτών, ώστε οι 6 παίκτες να περνούν από όλες τις θέσεις.

Το βόλεϊ παίζεται σε παιχνίδι με σετ, και νικητής ανακηρύσσεται αυτός που φτάνει πρώτος στα τρία σετ. Το κάθε σετ τελειώνει στους 25 πόντους, εκτός αν το σκορ είναι 24-24 οπότε νικητής του σετ πια είναι εκείνος που θα αποσπάσει διαφορά πάνω από δύο πόντους.

Αν το σκορ είναι δύο- δύο στα σετ, το τελευταίο σετ λέγεται τάι μπρέικ και λήγει στους 15 πόντους με διαφορά δύο πόντων (13-15 το σετ λήγει) και στο 14-14 συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθεί διαφορά δύο πόντων.

Οφέλη για την υγεία

Παίζοντας βόλεϊ τακτικά για 45 λεπτά μπορεί να αυξήσει τη σωματική σας δύναμη και να βελτιώσει την υγεία σας.

Παίζοντας βόλεϊ επηρεάζει το ποσοστό σωματικού λίπους και την αναλογία μυών ολόκληρου του σώματος με έναν θετικό τρόπο. Τα 45 λεπτά βόλεϊ καίει έως 600 θερμίδες, μειώνοντας τους κινδύνους της υπέρτασης, της καρδιακής νόσου και του διαβήτη.

Άλλα οφέλη

Η άσκηση και η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα μειώνει την κατάθλιψη. Η συμμετοχή σας στο βόλεϊ μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος και να ενθαρρύνει την υπερηφάνεια σας  για τα επιτεύγματά σας ως μέλος της ομάδας.

Παίζοντας βόλεϊ απαιτεί να εργάζεστε με μια ομάδα για να κερδίζετε πόντους. Αυτό προϋποθέτει ότι εργάζεστε καλά με την ομάδα σας και σας δίνει πολύτιμες ευκαιρίες να αλληλεπιδράτε κοινωνικά με φίλους και γνωστούς.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Οι δύο αντίχειρες και οι δύο δείκτες να σχηματίζουν τριγωνάκι κατά την επαφή με την μπάλα. Τα χέρια να τεντώνουν τελείως κατά την επαφή τους με την μπάλα.
  • Ένα από τα πόδια μας να προωθείται του άλλου ανάλογα με το προς τα πού θέλουμε να στείλουμε την μπάλα (αριστερό για δεξιά και δεξί για αριστερά).
  • Να βρίσκετε την μπάλα πάντα πάνω από το κεφάλι σας και κυρίως πάνω ακριβώς από το μετωπό σας.
  • Το βάρος του σώματος να είναι στις μύτες.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Βόλεϊ είναι μια υγιής άσκηση χαμηλής έντασης που μπορούν να απολαμβάνουν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τι πρέπει να θυμάστε

Σύμφωνα με τον κανονισμό πόντος εις βάρος μιας ομάδας καταλογίζεται επίσης, όταν κάποιος παίκτης της υποπέσει στα εξής παραπτώματα:

  • Μεταφορά της μπάλας (πιαστό).
  • Άγγιγμα του φιλέ.
  • Πέρασμα του σώματος στο αντίπαλο μέρος, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του αντιπάλου.
  • Δύο συνεχόμενα χτυπήματα (διπλή μπαλιά). Το χτύπημα σε μπλόκο δεν υπολογίζεται.
  • Πέρασμα της μπάλας προς το αντίπαλο μέρος δίπλα ή κάτω από το φιλέ.

Που και πως

Μπορείτε να παίξετε βόλεϊ είτε σε ανοιχτό χώρο είτε σε  κλειστό γήπεδο.

Ενδεικτικό κόστος

Το κόστος για να παίξετε βόλεϊ είναι πολύ χαμηλό και ο εξοπλισμός που απαιτείται δεν είναι ακριβός.

Βρες συμπαίκτες για Βόλεϊ

Τένις

Τένις

Το τένις είναι ένα καλό άθλημα για τη διατήρηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης. Είναι επίσης ένα παιχνίδι που οι άνθρωποι μπορούν να παίξουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και είναι ένα ιδανικό άθλημα για κοινωνική δραστηριότητα.

Μπάσκετ

Μπάσκετ

Καλαθοσφαίριση ή basketball όπως ορίζει η πρώτη ονομασία λόγω της αμερικάνικης καταγωγής, εμπνευστής, ο Καναδός Τζιμ Νέισμιθ, ο νεαρός γυμναστής του Κολεγίου Σπρίνκγφιλντ της Μασαχουσέτης, ο οποίος όταν το 1891 καθόταν προβληματισμένος στο γραφείο του, σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι για να παίζουν οι μαθητές του σε κλειστό χώρο και ταυτόχρονα να είναι ενδιαφέρον και θεαματικό.

Ποδόσφαιρο

Ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι μια πολύ καλή άσκηση και μια ωραία διασκέδαση. Γυμνάζει όλο το σώμα, χάνετε θερμίδες και δυναμώνει τους μύες και τα οστά. Αναπτύσσει τη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.