Ται Τσι

Το Τάι Τσι είναι μια άσκηση για την υγεία και την ευεξία. Το Τάι Τσι είναι μια από τις «ελαφριές» πολεμικές τέχνες που αναπτύχθηκε από τους αρχαίους Κινέζους. Σήμερα ασκείται όλο και περισσότερο στη Δύση ως μέσο διαχείρισης του στρες και αποτελεί μια πολύ καλή άσκηση. Το Τάι Τσι είναι μια σειρά από αργές, ελεγχόμενες κινήσεις ή στάσεις του σώματος, συνήθως ασκείται σε εξωτερικούς χώρους ώστε το σώμα να επωφεληθεί από την περιβάλλουσα ενέργεια της φύσης.

Ται Τσι

Περιγραφή

Tai Chi σημαίνει  «μεγάλη μοναδική γροθιά» και είναι πολεμική τέχνη, αλλά είναι ταυτόχρονα και άσκηση για συγκέντρωση και υγεία. Το Τάι Τσι  είναι μια τέχνη της οποίας οι αργές και απαλές κινήσεις κρύβουν αρκετή δύναμη και ζωντάνια

Οι αργές και ήρεμες κινήσεις του συμβολίζουν τη δύναμη της ζωής που συνεχώς αλλάζει και κυλάει. Ο σταθερός ρυθμός επιτρέπει στο υποσυνείδητο να ησυχάσει και να συγκεντρωθεί. Για τους εκπαιδευόμενους σε αυτήν την τέχνη είναι αναγκαία η καθοδήγηση ενός καλού δασκάλου, και η συνεχής και ακούραστη εξάσκηση. Τα κύρια στυλ του Τάι Τσι Τσουάν είναι πέντε: το Τσεν, το Γιανγκ, το Γου-Χάο, το Γου και το Σουν.

Η καθημερινή εξάσκησή του μπορεί να κρατήσει το σώμα σε μια καλή φυσική κατάσταση μέχρι τα βαθειά γεράματα

Σαν πολεμική τέχνη μπορεί να καλλιεργήσει και να αυξήσει την υπομονή και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και να δυναμώσει το σώμα βοηθώντας το να αποκτήσει υψηλού επιπέδου ικανότητες .

Η έμφαση στη σωστή στάση του σώματος σημαίνει ότι το tai chi δίνει σημασία στη συνειδητοποίηση του σώματος και πώς κινείται μέσα στο χώρο. Το Tai chi είναι επίσης μια μορφή διαλογισμού.

 

Οφέλη για την υγεία

Η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει την ευελιξία, τη δύναμη, και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης

Το Tai Chi μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε μια σειρά παθήσεων συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της αρθρίτιδας, της κόπωσης, και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων.

 Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και βοηθάει στη  μακροζωία.

Άλλα οφέλη

Το Tai Chi μπορεί να βελτιώσει τη στάση του σώματος, την ευελιξία και τη δύναμη.

Ηρεμεί το νευρικό σύστημα ανοίγει την αναπνοή κάνοντάς τη πιο βαθειά και ήρεμη, και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Αυξάνει την αντοχή, καθαρίζει το νου και βοηθάει αποτελεσματικά σε προβλήματα μέσης, ώμων, αρθριτικών.

Προωθεί την ευλυγισία, την ταχύτητα των αντανακλαστικών, την παρατηρητικότητα, την κρίση, την υπομονή και οξύνει τη συγκέντρωση.

Χρήσιμες συμβουλές

Κρατήστε τα μαθήματά σας επικεντρωμένα σε ένα ή δύο πράγματα. Δεν χρειάζεται να μάθετε τα πάντα σήμερα για να πάρετε τα οφέλη της άσκησης. Μπορείτε να πάρετε τα οφέλη από την σταθερή εξάσκηση στην πάροδο του χρόνου .Είναι καλύτερα να εξασκείτε μια κίνηση καλά, από το να εξασκείτε εκατό κινήσεις πολύ κακά. 

Μην σκέφτεστε όλα αυτά που πρέπει ακόμα να μάθετε- να σκέφτεστε πόσο μακριά έχετε έρθει. Μακροπρόθεσμος στόχος σας θα μπορούσε  να είναι η καθημερινή εξάσκηση. Ξεκινήσετε με την βασική προπόνηση στο Τάι Τσι. Στη συνέχεια προχωρήστε με  την μικρή φόρμα των 16κινήσεων της οικογένειας  Γιάνγκ.

Και θυμηθείτε να αποδίδετε στον εαυτό σας τα εύσημα για ότι έχετε καταφέρει.

Συνεχίσετε να πηγαίνετε και να προσπαθείτε. Απλά συνεχίστε. Δεν είναι κάθε μέρα  το ίδιο. Μερικές ημέρες μπορεί να αισθάνεστε σαν υπεράνθρωποι και στην κορυφή του κόσμου και άλλες ημέρες να αισθάνεστε ότι είναι επίτευγμα που σηκωθήκατε από το κρεβάτι. Έτσι είναι και η εξάσκηση σας. Μερικές μέρες η εξάσκηση θα σας φανεί τόσο τέλεια και άλλες θα νιώθετε σαν να μην κάνετε τίποτα σωστά. Θυμηθείτε: η πρακτική θα πρέπει να είναι ευχάριστη και να εμπλουτίζει τη ζωή σας. Η πρόοδος έρχεται με το χρόνο.

Σε ποιους απευθύνεται

Άνθρωποι όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης μπορούν να κάνουν tai chi και να κερδίσουν οφέλη για την υγεία αφού πρώτα συμβουλευτούν το γιατρό τους

Είναι μια ιδανική άσκηση για το πρωί.  Με αυτή θα ρυθμίσετε την αναπνοή σας και θα τη συγχρονίσετε με την κίνηση, έτσι ώστε να ενεργοποιηθείτε για την ημέρα που αρχίζει.

Τι πρέπει να θυμάστε

Το Τάι Τσι προέρχεται από την αρχαία Κίνα. Είναι μια αποτελεσματική άσκηση για την υγεία και την ευημερία.

Το Τάι Τσι είναι μια σειρά από απαλές  και χαριτωμένες κινήσεις που αποσκοπούν στην άσκηση του σώματος

Που και πως

H Eλληνική Oμοσπονδία Wu Shu - Kung Fu, Iοφώντος 12 & Kρίτωνος (όπισθεν Kάραβελ), τηλ.: 210-72.99.138, φαξ: 210-72.12.996, συντονίζει την εξάπλωση του Tai Chi Chuan στη χώρα μας.

Η διάρκεια κάθε μαθήματος είναι περίπου μια ώρα και περιλαμβάνει:

  • Tυπικό χαιρετισμό των εκπαιδευόμενων, σεβασμός του χώρου υπόκλισης.
  • Ζέσταμα περίπου 15 λεπτά
  • Συγχρονισμό της αναπνοής με την κίνηση.
  • Aσκήσεις κινησιολογίας
  • Στις ασκήσεις συμμετέχει η παλάμη και η γροθιά.
  • Τεχνικές μέσα από μια σειρά κινήσεων άμυνας και επίθεσης.
  • Tα μαθήματα για προχωρημένους περιλαμβάνουν  ξίφος και βεντάλια

Ενδεικτικό κόστος

Για τους αρχάριους συνιστώνται άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ το κόστος κυμαίνεται από 40 έως 60 ευρώ μηνιαίως.

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.