Στόχος όλων μας είναι η Υγεία! Γνωρίζετε όμως πραγματικά τι είναι η Υγεία;
Η Υγεία ήταν πάντα η κύρια ανησυχία όλων των κοινωνιών. Στην Αρχαία Ελλάδα, πίστευαν ότι Υγεία ήταν το αποτέλεσμα της τέλειας φυσικής κατάστασης και ισορροπίας.
Η Υγεία ήταν πάντα η κύρια ανησυχία όλων των κοινωνιών. Στην Αρχαία Ελλάδα, πίστευαν ότι Υγεία ήταν το αποτέλεσμα της τέλειας φυσικής κατάστασης και ισορροπίας.
Το 1900 το προσδόκιμο ζωής ενός μέσου ανθρώπου ήταν 40 χρονών. Το 2015 το προσδόκιμο ζωής ενός μέσου ανθρώπου είναι 80 χρονών! Γιατί;
Διότι έχουμε καλύτερη Υγεία!
Αλλά τι σημαίνει ότι έχουμε καλύτερη Υγεία; Αυτή η λέξη «Υγεία» είναι τόσο σημαντική για εμάς, που χρειαζόμαστε πραγματικά να καταλάβουμε το νόημα της.
Η Υγεία ήταν πάντα η κύρια ανησυχία όλων των κοινωνιών.
Στην Αρχαία Ελλάδα, πίστευαν ότι Υγεία ήταν το αποτέλεσμα της τέλειας φυσικής κατάστασης και ισορροπίας.
Στην Ινδία, πίστευαν ότι Υγεία ήταν να βρίσκεσαι σε τέλεια αρμονία με τη φύση.
Οι Αρχαίοι Κινέζοι, πίστευαν ότι Υγεία είναι η αντανάκλαση της ζωτικής ενέργειας, αυτό που ονομάζουν «chi».
Η Δυτική προσέγγιση εστιάζεται στις ασθένειες και στις θεραπείες και με την έρευνα και τους πειραματισμούς, εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί δραματικά.
Αυτή η …αύξηση ζωής, έκανε την κοινωνία να αναπτύξει έναν καινούργιο τρόπο σκέψης.
Να μην βασίζεται μόνο στο να θεραπεύει ασθένειες ή να σώζει ζωές, αλλά στο να έχει ποιότητα υγείας!
Για τους περισσότερους ανθρώπους Υγεία σημαίνει όχι ασθένειες. Δεν είμαι άρρωστος, επομένως είμαι Υγιής… Αυτό είναι λάθος!
Όλες οι χρόνιες παθήσεις πήραν πολλά χρόνια για να γίνουν ανιχνεύσιμες και είναι τα γονίδια μας, το παραπανήσιο βάρος μας, η διατροφικές μας συνήθειες, η φυσική μας κατάσταση, η πνευματική μας κατάσταση, η συναισθηματική μας κατάσταση που θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την κατάσταση της Υγείας μας!
Αλλά όλα αυτά, δεν ορίζουν ακριβώς το τι είναι Υγεία.
Οι επιστήμονες χρειάστηκαν ένα ακόμη κριτήριο.
Πως ποσοτικοποιείται η Υγεία. Πως μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένα κριτήρια, που θα μας επιτρέψουν να πούμε είμαι Υγιής, ή είμαι σε πολύ καλή Υγεία ή είμαι σε τέλεια Υγεία;
Για να ποσοτικοποιήσουν την Υγεία, οι επιστήμονες προσέγγισαν το θέμα από μια άλλη πλευρά. Μελέτησαν την αντίδραση του σώματος μας όταν βρίσκεται σε κάποια αλλαγή ή πίεση. Μελέτησαν την ικανότητα του να επιστρέφουμε στο φυσιολογικό μας και πόσο γρήγορα μπορούμε να το κάνουμε αυτό μετά από κάποια αλλαγή ή στρες.
Ονομάζουν αυτή την ικανότητα «Ομοιόσταση». Ομοιόσταση ορίζεται ως η ικανότητα του σώματος να διατηρηθεί σε μία κατάσταση σταθερότητας παρά τις συνεχής αλλαγές μέσα στο περιβάλλον του.
Στο σώμα μας συμβαίνουν χιλιάδες αλλαγές ανά δευτερόλεπτο, γρήγορα όμως ξανακερδίζει την ισορροπία του. Χάνοντας αυτή την ικανότητα προσαρμογής θα οδηγηθεί σε ασθένεια και γήρανση.
Επομένως πως τελικά μπορούμε να ορίσουμε την Υγεία;
Υγεία σήμερα ορίζεται ως η ικανότητα προσαρμογής του σώματός μας στις μόνιμες αλλαγές.
Αυτή η ικανότητα επιτυγχάνεται μέσω ενός σύνθετου αλλά συναφή οργανικού συστήματος οδηγώντας το σε μια δυναμική αλλά διαρκώς προκλητική ισορροπία. Η προοδευτική μείωση αυτής της λεπτής ισορροπίας θα οδηγήσει στην επιβράδυνση της απόδοσης του σώματος μας και συνεπώς στις ασθένειες και στη γήρανση.
Νίκος Κόκκος
Τεχνολόγος Τροφίμων BSc, R&D
University of Reading,UK
Βετεράνος Αθλητής Δρόμων Ταχύτητας
Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά
Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.
παράγοντας! - Εξαιρετική καθημερινή άσκηση!
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015
world runner - Μαραθώνιες Διαδρομές
Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015
παράγοντας! - Θέλει τρόπο και παρατηρητικότητα...
Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016
alex - Θέλει συνδυαστική σκέψη και εις άτοπο απαγωγή !
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016