Αθληθείτε...όποια και να είναι η ηλικία σας… Γίνε Βετεράνος αθλητής!

Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι η άσκηση είναι υγεία! Πρέπει λοιπόν να την εντάξουμε στη ζωή μας! Η άσκηση αποκτά υπόσταση και γίνεται πιο ενδιαφέρουσα μέσα από μια αθλητική δραστηριότητα! Μπάσκετ, Βόλεϊ, ποδόσφαιρο, τρέξιμο, ποδήλατο είναι μερικές από τις πιο δημοφιλής αθλητικές δραστηριότητες που επιλέγουν άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας.

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015
Αθληθείτε...όποια και να είναι η ηλικία σας… Γίνε Βετεράνος αθλητής!

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, το τρέξιμο έχει αρχίσει να γίνεται μια από τις πιο αγαπημένες ασκήσεις. Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι συμμετοχές σε λαϊκούς αγώνες δρόμου, με αποκορύφωμα τον κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, έχουν αυξηθεί  δραματικά! Ο καθένας από εμάς μπορεί να συμμετέχει σε έναν αγώνα δρόμου με ένα μικρό αντίτιμο και να νιώσει την χαρά της ευεξίας και της λειτουργικότητας!

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι ο καθένας από εμάς ανεξαρτήτου ηλικίας, μπορεί να συμμετάσχει και σε επίσημους αγώνες υπό την αιγίδα Ομοσπονδιών αθλητισμού.

Για παράδειγμα στο τρέξιμο,  εάν κάποιος στην Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει σε αγώνες στίβου και είναι 50 χρονών, δεν έχει παρά να γραφτεί σε έναν από τους 24 εν ενεργεία συνδέσμους  βετεράνων της ΟΕΒΑΣ (Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου) και να γίνει βετεράνος αθλητής! 

Αλλά τι είναι ο βετεράνος αθλητής;  Είναι ο αθλητής ηλικίας 35 ετών και άνω.

Ο αγωνιστικός προγραμματισμός του Βετερανισμού καθορίζει ηλικιακές κατηγορίες ανά 5ετίες. Έτσι η πρώτη αγωνιστική ηλικιακή κατηγορία είναι 35-39 ετών, η δεύτερη 40-44, η τρίτη 45-49 και ου το καθ εξής. Πρόσφατα στο Πανευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα κλειστού Στίβου βετεράνων συμμετείχε Πολωνός αθλητής 104 ετών!!

Ο Βετερανισμός στην πατρίδα μας έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων), αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται τις απαιτούμενες εγκρίσεις του, για την παροχή αθλητικών σταδίων για τις αθλητικές διοργανώσεις του.

Το επίπεδο του Βετερανισμού στην Ελλάδα, όχι κατ΄ ανάγκη οι επιδόσεις αλλά κυρίως η αποδοχή, είναι χαμηλότερο των άλλων χωρών.

Για να βελτιωθεί είναι ανάγκη το έμπρακτο ενδιαφέρον και η συμπαράσταση της πολιτείας.

Για τον αθλούμενο, ο βετερανισμός αποτελεί επένδυση στον τομέα της υγείας του. Έχει  πολλαπλά οφέλη, σωματικά, ψυχολογικά, ηθικά και κοινωνικά.

Ο βετερανισμός προάγει το πνεύμα του ‘’Ευ αγωνίζεσθαι’’.

«Ευ αγωνίζεσθαι» σημαίνει : παίζω, αγωνίζομαι τίμια.

Δηλαδή:   Σέβομαι τους κανονισμούς, Σέβομαι τους αντιπάλους μου, Δέχομαι τις αποφάσεις των διαιτητών/κριτών, Δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Οι Βετεράνοι αθλητές με την αγωνιστική και κοινωνική τους παρουσία αποδεικνύουν ότι ο αθλητισμός είναι διαχρονικός τρόπος ζωής.

Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε στη νεολαία αυτόν τον υγιή τρόπο ζωής και να τη φέρουμε κοντά στον αθλητισμό. Στον αθλητισμό διαμορφώνονται σωστοί χαρακτήρες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες. 

Δώσε λοιπόν και εσύ το παράδειγμα, δώσε κίνητρο στον εαυτό σου, δώσε νόημα και σκοπό στην άσκηση σου!

Βελτίωσε την υγεία σου… ΓΙΝΕ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ!

 

Νίκος Κόκκος

Βετεράνος Αθλητής Δρόμων Ταχύτητας

Αγωνιστική ηλικιακή κατηγορία Μ45-49

[email protected]  

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.