10 συμβουλές για νέους δρομείς μεγάλων αποστάσεων

Κάντε το τρέξιμο συνήθεια. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να τρέχετε έστω για 10 λεπτά την ημέρα. Αποκτήστε παρέα και κίνητρο για να συνεχίσετε να τρέχετε. Θέστε μικρούς, εφικτούς στόχους.

Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015
10 συμβουλές για νέους δρομείς μεγάλων αποστάσεων

10 συμβουλές για νέους δρομείς μεγάλων αποστάσεων

 

1.      Κάντε το τρέξιμο συνήθεια. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να τρέχετε έστω για 10 λεπτά την ημέρα.

2.      Γίνετε μέλος μιας ομάδας. Αποκτήστε παρέα και κίνητρο για να συνεχίσετε να τρέχετε.

3.      Κάντε προπονήσεις με αργό τρέξιμο και μη σας απασχολεί ο ρυθμός στον οποίο τρέχετε. Αρχικά η προπόνηση θα πρέπει να έχει σαν στόχο την κάλυψη χιλιομέτρων και όχι την αύξηση της έντασης.

4.      Αυξήστε σταδιακά τα χιλιόμετρα στην προπόνηση σας. Επιλέξτε έναν αργό άνετο ρυθμό, τον οποίο μπορείτε να διακόπτεται με λίγο περπάτημα όταν νιώθετε πως το χρειάζεστε.

5.      Οι μέρες ξεκούρασης είναι και αυτές μέρες του προπονητικού σας πλάνου. Οι μέρες τις οποίες δεν τρέχετε σας ξεκουράζουν ώστε να αποδώσετε στην επόμενη προπόνηση καλύτερα.

6.      Να κρατάτε ένα ημερολόγιο  προπόνησης. Θα σας βοηθήσει να μελετήσετε τον εαυτό σας κατά την προπόνηση και να δείτε πως ανταποκρίνεται ο οργανισμός σας.

7.      Δυναμώστε τους  μύες σας. Κάντε κάποιες απλές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για δρομείς, οι οποίες θα βοηθήσουν να αυξήσετε την απόδοση σας.

8.      Θέστε μικρούς, εφικτούς στόχους. Μοιράστε τους στόχους σας σε ημερήσιους, εβδομαδιαίους, μηνιαίους, με την επίτευξη των οποίον θα αποκτάτε κίνητρο να συνεχίσετε την προπόνηση σας.

9.      Επενδύστε σε καλό παπούτσι. Να είναι άνετο και να σας δίνει τη στήριξη που χρειάζεστε για να αποφύγετε κόπωση και τραυματισμούς.

10.   Συμβουλευθείτε έναν ειδικό για το σχεδιασμό του προγράμματος που θα ακολουθήσετε. Αποφύγετε  με αυτόν τον τρόπο λάθη και υπερπροπόνηση.

 

Άννα-Μαρία Τουβρά,

Προπονήτρια δρόμων αντοχής, Εργοφυσιολόγος PhD, MSc

 

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Ελεύθερη Πτώση

Ελεύθερη Πτώση

Αφήσετε πίσω σας το αεροπλάνο και να πέστε στο κενό από τα 5, 10 ή ακόμα και 13 χιλιάδες πόδια. Η ελεύθερη πτώση είναι μία από τις συναρπαστικότερες εμπειρίες που μπορεί κανείς να ζήσει!

Παζλ συναρμολόγησης

Παζλ συναρμολόγησης

H επίλυση παζλ σε τακτική βάση έχει πολλά εκπαιδευτικά οφέλη και εξασκούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα συν αρμολογούμενα παζλ ειδικά καλλιεργούν την συγκέντρωση και αφοσίωση στο στόχο, τη ψυχική αντοχή,