Μαραθώνιος

Η ιδέα του Μαραθωνίου είναι κάτι που γοητεύει και ενθουσιάζει. Είναι, ομολογουμένως, κάτι πολύ σκληρό και δύσκολο, αλλ’ είναι αυτό που, μέσα στο εύρος του, μπορεί να σε προκαλέσει να γνωρίσεις και να αγγίξεις τα όριά σου. Είναι αυτό που μπορεί να φέρει το μυαλό σε μια κατάσταση ευτυχίας η οποία συνδέεται με την εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχου.

Μαραθώνιος

Περιγραφή

Ο Μαραθώνιος Δρόμος είναι αγώνας αντοχής κάλυψης επίσημης απόστασης 42,195 χιλιομέτρων (26,219 μίλια), που περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα.

Ο αγώνας ονομάζεται έτσι από την ιστορική διαδρομή του Αθηναίου στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη που μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.χ) έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη "νενικήκαμεν".

Η ιδέα της γέννησης αυτού του αθλήματος και η ένταξή του στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλεται στον Γάλλο γλωσσολόγο και ελληνιστή Michel Breal φίλο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν που πρότεινε κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα "την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος".

Οφέλη για την υγεία

Ο μαραθώνιος όπως και το τρέξιμο προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία.

Μπορεί να βοηθήσει:

  • στην ανάπτυξη ισχυρών οστών.
  • στην ενίσχυση των μυών.
  • στην βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης.
  • στην καύση πολλών θερμίδων που σας βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
  • στην βελτίωση του μεταβολισμού.

Άλλα οφέλη

Με τον Μαραθώνιο

  • Δημιουργείτε για τον εαυτό σας μια διαφορετική ταυτότητα  που σας ξεχωρίζει ως άνθρωπο
  • Βελτιώνετε την αυτοπεποίθησή σας
  • Αισθάνεστε πιο δυνατός
  • Βελτιώνετε την αυτοσυγκέντρωσή σας
  • Διαχειρίζεστε δύσκολες καταστάσεις πιο εύκολα χωρίς στρες.

Χρήσιμες συμβουλές

Την τελευταία εβδομάδα πριν τον αγώνα αυξήστε την πρόσληψη υδατανθράκων, με στόχο την αύξηση των αποθεμάτων γλυκογόνου των μυών και του ήπατος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Καταναλώστε αρκετά υγρά 24 ώρες πριν τον αγώνα.  Φάτε ένα ελαφρύ πρωινό και μην πειραματίζεστε πριν τον αγώνα.

Ένας κανονικός αθλητής μπορεί να αποθηκεύσει γύρω στις 2000kcal γλυκόζη στον οργανισμό, αρκετά για γύρω στα 30χλμ. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν ένας αθλητής να μην έχει αρκετή ενέργεια στα τελευταία 10 χλμ του αγώνα. Αυτό λέγεται "χτυπώ τον τοίχο" (hit the wall) και είναι ένα συναίσθημα απότομης αναπάντεχης εξάντλησης.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της προπόνησης μαραθωνίου είναι η προετοιμασία του οργανισμού ώστε να μπορεί να αποθηκεύει στο συκώτι περισσότερη ενέργεια από 2000kcal. Επίσης ο οργανισμός μαθαίνει να καταναλώνει λίπος με μεγαλύτερη ευκολία, μόλις τα αποθέματα υδατανθράκων στερέψουν κατά την διάρκεια του αγώνα.

Ο ερασιτέχνης αθλητής επίσης θα πρέπει να έχει μαζί του κάποια παρασκευάσματα γλυκόζης σε μορφή gel τα οποία παρέχουν αποθέματα ενέργειας, και νάτριο, κάλιο για την αποφυγή του “τοίχου”. Καμία μορφή τροφής δεν θα πρέπει να ληφθεί σε στερεά μορφή κατά την διάρκεια της κούρσας, γιατί συνήθως προκαλεί στομαχικές / εντερικές διαταραχές.

Πίνετε νερό όχι μόνο όταν διψάτε, πίνετε κάθε 15 – 20 λεπτά αν είναι δυνατόν.  Αξιοποιήστε κάθε σταθμό ανεφοδιασμού για την κάλυψη των ενεργειακών σας αναγκών. Καταναλώστε 30-60 γρ. ανά ώρα υδατάνθρακες ή προτιμήστε την πρόσληψη ποτών που περιέχουν συγκέντρωση υδατανθράκων 4-8%.

Μετά τον αγώνα και τον τερματισμό θα πρέπει να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε. Τα πρώτα 30 λεπτά μετά το τέλος του αγώνα προτιμήστε ένα σνακ που να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτείνη, για την επίτευξη της βέλτιστης αποκατάστασης. Για τις επόμενες ώρες καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες  ώστε να αναπληρωθούν πλήρως οι αποθήκες γλυκογόνου. Πιείτε  άφθονα υγρά , περίπου 500ml για κάθε μισό κιλό σωματικού βάρους που χάσατε κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου.

Σε ποιους απευθύνεται

Ο μαραθώνιος είναι ένα πολύ σκληρό άθλημα και απευθύνεται σε ενήλικες ερασιτέχνες ή αθλητές που θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά τους. Είναι για ανθρώπους  οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να το κάνουν, μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο, και τις αρνητικές σκέψεις. Είναι ένα άθλημα για να κάνεις υπέρβαση των «θεωρητικών» ορίων σου.

Τι πρέπει να θυμάστε

Τον μαραθώνιο τον κάνετε για εσάς, τον κάνετε να εξετάσετε που είναι τα όριά σας στην κλίμακα των δυνατοτήτων σας. Το μυαλό είναι ο πιο βασικός παράγοντας να τρέξετε και να τερματίσετε σε ένα μαραθώνιο. Όσοι  το επιχειρήσουν για πρώτη φορά, νίκη είναι ο τερματισμός και πιστέψτε με είναι μια τεράστια ΝΙΚΗ!!!

Που και πως

Μαραθώνιοι διοργανώνονται σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά την προετοιμασία, οι περισσότεροι προπονητές θεωρούν ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στην προετοιμασία για ένα μαραθώνιο είναι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, αλλά μεθοδικά. Οι ερασιτέχνες δρομείς προσπαθούν συνήθως να φθάσουν σε ένα μέγιστο 32 χιλιόμετρα σε μία μεμονωμένη κούρσα και σε εβδομαδιαία βάση τα 64 χιλιόμετρα, αλλά αυτό μεταβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Οι πεπειραμένοι επαγγελματίες μπορούν να τρέξουν μια μέχρι και 200 χλμ την εβδομάδα. Αλλά τα πολλά χιλιόμετρα εγκυμονούν και μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

Πολλά προγράμματα προετοιμασίας διαρκούν πέντε ή έξι μήνες για τους αρχάριους που δεν τρέχουν καθόλου, με μια βαθμιαία αύξηση (κάθε δύο εβδομάδες) στην απόσταση που τρέχουν και τελικά μια μικρή μείωση (1 έως 3 εβδομάδες) για ξεκούραση. Συνήθως ο αθλητής θα τρέξει 5 φορές την εβδομάδα. Το πρόγραμμα γενικά αυξάνει την απόσταση, φτάνοντας στην ανώτερη απόσταση (32 χλμ) 3 εβδομάδες πριν τον αγώνα. Μετά η εβδομαδιαία απόσταση μειώνεται σταδιακά μέχρι τον αγώνα.

Για ένα πιο έμπειρο ερασιτέχνη, 3 μήνες προετοιμασίας 5 φορές την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετές για ένα χρόνο γύρω στις 4 ώρες. Για ένα αρχάριο 6 μήνες.

Εξοπλισμός

Ο καλός εξοπλισμός μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ τερματισμού η τραυματισμού. Τα αθλητικά παπούτσια είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Φορώντας λάθος τύπο παπουτσιού μάλλον θα οδηγήσει σε τραυματισμό κατά την προετοιμασία αν όχι την ημέρα του αγώνα.

Ο αθλητής επίσης θα πρέπει να διαλέξει σωστά τον εξοπλισμό, και επίσης να φορέσει το κοντό παντελόνι και το φανελάκι σε μια προηγούμενη διαδρομή για να διαπιστώσει ότι δεν προκαλεί προβλήματα. Είναι πολύ συνηθισμένο για ένα παντελονάκι να κόψει τον αθλητή κατά την διάρκεια ενός μαραθωνίου. Άλλα φαινόμενα είναι μαύρα νύχια, ερεθισμένες θηλές (και στα δύο φύλα), εκτός από τους μυϊκούς και σκελετικούς τραυματισμούς.

Υπάρχει ειδικός εξοπλισμός από κάλτσες, μέχρι εσώρουχα και σκευάσματα θερμίδων για τον αγώνα.

Ενδεικτικό κόστος

Το κόστος συμμετοχής σε ένα μαραθώνιο κυμαίνετε ανάλογα την πόλη που τον διοργανώνει. Υπάρχουν κούρσες όπου η συμμετοχή αρχίζει από 20 ευρώ και άλλες που το κόστος ξεπερνάει τα 300 ευρώ.

Βρες παρέα για Μαραθώνιος

1 εμπειρίες μελών

Περισσότερες εμπειρίες

Δημοφιλείς δραστηριότητες

Bungee Jumping

Bungee Jumping

Το Bungee jumping είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει άλμα από ένα ψηλό σημείο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ελαστικό σχοινί . Το σημείο του άλματος μπορεί να είναι ένα κτίριο, γέφυρα ή γερανός, αλλά

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Squash (Τοιχοσφαίριση)

Το Squash είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε τέσσερις τοίχους με μια μικρή λαστιχένια μπάλα. Το Σκουός είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο άθλημα που προσφέρει μια εξαιρετική προπόνηση.